Van Aert houdt hoop op vierde wereldtitel: 'Druk is extra tegenstander voor Van der Poel'

Het hele seizoen de beste zijn, niemand in je kielzog dulden, je concurrentie eruit laten zien als de eerste de beste recreant. En dan de belangrijkste wedstrijd van het jaar verliezen.

Wie dit veldritseizoen heeft gevolgd, kan zich geen andere uitkomst voorstellen dan dat Mathieu van der Poel vanmiddag in Bogense de wereldtitel grijpt. Maar zekerheden bestaan niet.

En dat weet Van der Poel maar al te goed. "Of het een ding is? Als ik weer verlies misschien wel", aldus Van der Poel. "Maar nu nog niet."

Gemiste kansen

Zijn eerste en tot nu enige wereldtitel dateert alweer van vier jaar geleden. In het Tsjechische Tabór kwam Van der Poel - op dat moment pas een paar dagen prof - huilend over de streep, zo veel betekende die titel voor hem.

2015: Van der Poel wint WK veldrijden Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ook in 2016, 2017 en 2018 heerste de jongste Van der Poel tijdens het veldritseizoen. Maar op de WK ging het mis. Twee jaar geleden in Luxemburg kon hij nog wijzen op een buitengewoon staaltje bandenpech: liefst vier lekke banden gooiden zijn kansen te grabbel.

Maar vorig jaar, voor eigen publiek in Valkenburg, was er geen excuus. Een slechte dag, op het slechtst mogelijke moment. Dat hij puffend en steunend nog brons veroverde, was al een prestatie op zich. Maar niet voor een renner van de statuur-Van der Poel.

Wat heeft hij gedaan om dit keer in Denemarken een offday te voorkomen? "Door niet te rijden in Pontchâteau heb ik een langere trainingsstage ingelast. Dat heeft me wel goed gedaan, heb ik het gevoel."

Belgen ruiken kansen

Pieken op het juiste moment. Dat is precies waar zijn voornaamste concurrenten zich aan vastklampen. Titelverdediger Wout van Aert in de eerste plaats. Of moeten we vooral kijken naar Toon Aerts, de man die Van Aert overtuigend versloeg op het Belgisch kampioenschap?

Van Aert is ervaringsdeskundige. De afgelopen drie jaar was de regenboogtrui voor hem, al leek Van der Poel vooraf sterker. "Als Van der Poel de Van der Poel is van de afgelopen weken, wordt het voor ons een heel moeilijke zaak", beseft Van Aert. "Hij móet winnen, niet alleen voor de buitenwereld, maar ook voor zichzelf. Die druk ga je voelen en dat is niet makkelijk."

Een vertrouwd beeld dit seizoen in het veldrijden: winnaar Mathieu van der Poel geflankeerd door Wout van Aert (links) en Toon Aerts AFP

Ook Aerts ruikt zijn kans: "Als Van der Poel een kleine tegenslag tegenkomt, gaan wij misschien nog meer vleugels krijgen dan we anders zouden hebben."

Hoop doet leven bij de Belgen. Of is een WK echt heel anders dan al die andere wedstrijden? "Ja en nee", houdt de topfavoriet zich op de vlakte. "De principes zijn hetzelfde: het is een uur cross en dan moet je proberen als eerste over de meet te komen. Maar er is natuurlijk wel een trui aan verbonden."

Niets aan het toeval overlaten

Truien heeft Van der Poel genoeg. Voor het tweede jaar op rij hult hij zich in de het tricot van de Europees kampioen. Ook het rood-wit-blauw als Nederlands kampioen veldrijden is in zijn bezit, net als op de weg en op de mountainbike trouwens.

"Ik benader de WK ook niet als een gewone wedstrijd, want dat is het uiteindelijk ook niet. Ik kan dat wel zeggen, maar we weten allemaal dat het niet zo is. Je moet zien dat op die dag alles klopt."

Mathieu van der Poel inspecteert het parcours AFP

Bij de verkenning van het parcours op vrijdag liet Van der Poel in ieder geval niets aan het toeval over. Op vrijdag trof hij geen modder, maar een bevroren en dus keihard parcours aan. Door de ingevallen dooi zou het weleens glad kunnen zijn.

Een extra onzekerheid? Van der Poel zelfbewust: "In principe zou ieder parcours mij moeten liggen."

Podiums laatste vijf WK's

Goud Zilver Brons
2018 Valkenburg (Ned) Wout van Aert (Bel) Michael Vanthourenhout (Bel) Mathieu van der Poel
2017 Bieles (Lux) Wout van Aert (Bel) Mathieu van der Poel Kevin Pauwels (Bel)
2016 Zolder (Bel) Wout van Aert (Bel) Lars van der Haar Kevin Pauwels (Bel)
2015 Tabór (Tsj) Mathieu van der Poel Wout van Aert (Bel) Lars van der Haar
2014 Hoogerheide (Ned) Zdenek Stybar (Tsj) Sven Nys (Bel) Kevin Pauwels (Bel)

STER reclame