Lucinda Brand in de favorietenrol op het WK veldrijden, voor het eerst

Het belooft op voorhand een fraai duel te worden, zaterdag op de WK veldrijden tussen de Nederlandse topfavoriete Lucinda Brand en de Belgische wereldkampioene Sanne Cant. Brand weet zich gesteund door een sterke ploeg, Cant won de laatste twee wereldtitels.

Het parcours in het Deense Bogense, pal aan zee, is geen gesneden koek. Brand: "Het is lastig. Anders dan anders. En er zitten wat gevaarlijke dingetjes in", zo heeft ze ondervonden in de trainingen. Vooral een stuk met een hele steile kant kan voor schifting zorgen.

Topfavoriete

Voor nationaal kampioene Brand is het de eerste keer dat ze als topfavoriete van start gaat op de mondiale titelstrijd. "Daar sta ik niet te veel bij stil. Natuurlijk komt het nu dichterbij. Daar moet ik me voor afsluiten."

Over het tactische strijdplan zegt Brand: "Als er een Oranjeshirtje een gaatje slaat, dan moeten de andere Oranjeshirtjes rap aan de bak. En dan niet zelf gaan rijden met een niet-Oranjeshirtje in het wiel."

In de Nederlandse ploeg rijden ook Marianne Vos, Denise Betsema en Annemarie Worst, die ook zomaar alledrie als eerste over de meet kunnen komen. Dus lijkt de strijd voor de Belgische titelhouder Sanne Cant vooraf al een onmogelijke.

Sanne Cant vol vertrouwen voor WK veldrijden

Maar Cant, die de laatste twee WK's won, is vol vertrouwen. "Of het ingewikkeld wordt? Nee. Altijd uitgaan van eigen sterkte", klinkt het robuust.

Topvorm

Tijdens de wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide vorig weekeinde won Brand overtuigend (haar derde wereldbekerzege) en speelde Cant geen rol van betekenis. Zorgen daarover maakt de Belgische zich echter niet.

"Ik had een zware stage in Spanje gehad als voorbereiding op dit WK. Deze week was veel rustiger en ik voel de topvorm nu komen", kijkt de wereldkampioene vooruit op de strijd met haar Nederlandse concurrente.

Cant is er klaar voor. Brand ook.

STER reclame