Bethanie Mattek-Sands EPA

Ze is รฉรฉn van de kleurrijkste figuren in het mondiale tennis. En ze heeft een naam die je niet snel vergeet: Bethanie Mattek-Sands. Toch zal de gemiddelde Nederlandse sportvolger niet veel weten over de 33-jarige Amerikaanse, die voor 2019 een nieuwe dubbelpartner heeft: de Nederlandse Demi Schuurs.

Donderdag beginnen Mattek-Sands en Schuurs aan hun eerste grote test, op de Australian Open. Hoe verloopt hun samenwerking tot nu toe?

'Ik was even bang dat ze niet klaar was voor de #sandstorm' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Nog voordat de camera loopt, staat het duo al te giechelen. En dat houdt gedurende het interview ook niet op. Het komt vooral door het opgeruimde karakter van Mattek-Sands. "Hoe we elkaar hebben ontmoet? Nou", begint de Amerikaanse een gekscherende anekdote, "dat is best een romantisch verhaal. We zaten op een datingsite, we zagen elkaar en... ik dacht: dat is een match!"

De opening van het interview past gelijk bij het beeld dat er bestaat van Mattek-Sands die, voor de goede orde, getrouwd is met een man. Ze is extravagant, verschijnt in diverse onorthodoxe outfits op en naast de baan, heeft haar eigen kledinglijn en laat zich op Social Media gelden als een #sandstorm. Het precies tegenovergestelde dus van de wat verlegen Demi Schuurs.

#Sandstorm

Mattek-Sands: "Ik dacht even dat Demi niet klaar zou zijn voor de sandstorm. Maar het gaat goed! We hebben al wat selfies geplaatst, wat gekke bekken getrokken. Ik ben trots op haar, ze komt aardig uit haar schulp."

Een prettige bijkomstigheid voor Schuurs: haar nieuwe partner kan naast al die eigenschappen en nevenactiviteiten ook nog behoorlijk goed tennissen. De Amerikaanse won met haar voormalige dubbelspelpartner, de Tsjechische Lucie Safarova, liefst vijf grandslamtoernooien. En in het gemengddubbel schreef ze ook al drie van de vier grandslams op haar naam. Bovendien pakte ze op de Olympische Spelen van 2016 in Rio samen met Jack Sock het goud.

Het enige grote toernooi dat nog ontbreekt op haar palmares is Wimbledon. Laat gras nou net de favoriete ondergrond van Schuurs zijn. En juist op de heilige grond van Londen ging het voor Mattek-Sands in 2017 mis. In het enkelspel liep ze in de tweede ronde een zware knieblessure op. Ze moest lang revalideren, maar kwam er vorig jaar weer bovenop. Ze luisterde haar rentree op met het winnen van de US Open met de Brit Jamie Murray.

Bethanie Mattek-Sands met haar vorige dubbelpartner, Lucie Safarova (l), na het winnen van de US Open in 2016 EPA

De voornaamste reden voor het samenkomen van de tegenpolen? Ze zochten eind vorig seizoen allebei een nieuwe partner. Lucie Safarova, de vaste dubbelpartner van Mattek-Sands, hield ermee op. En Schuurs wilde een vaste partner, nadat ze in 2018 met wel vier verschillende speelsters de baan op had gemoeten. Ze deed het evenwel goed, ze won acht toernooien, maar ideaal was het niet.

Er was snel een match. "Ik was in eerste instantie op zoek naar een geweldige dubbelspeelster, waarmee ik ook nog goed overweg zou kunnen. Dat is Demi. En ze kan ook nog goed tegen mijn humor", zegt Mattek-Sands.

Schuurs en Mattek-Sands, een gevaarlijk en giechelend duo Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Of het een goed partnerschap is, zal de tijd moeten leren. Ze stonden recent in Sydney voor het eerst samen op de baan. Dat ging goed. Schuurs: "Zowel op als naast de baan kan ik veel van haar leren. Ze heeft veel energie, positieve energie. En ze is heel erg chill. Dat heb ik nodig."

Aan de andere kant vult Schuurs de Amerikaanse weer goed aan. Mattek-Sands: "Demi is heel georganiseerd. Ze houdt me in de gaten, zorgt dat ik niet te laat kom. Dat is weer goed voor mij."

Oude bekende

Donderdag staan de twee tegenover een oude bekende van Schuurs: haar voormalige dubbelpartner Elise Mertens. Dat bleek na vorig jaar geen match meer, omdat Mertens zich meer wilde toeleggen op het enkelspel. In Melbourne treedt Mertens aan met de Wit-Russin Aryna Sabalenka.

STER reclame