Nederlandse shorttracksters met overmacht naar goud op relay Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Nederlandse vrouwen zijn Europees kampioen geworden op de relay. In Dordrecht versloegen Suzanne Schulting, Rianne de Vries, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven in de finale Rusland en Hongarije. De mannen grepen verrassend het zilver.

De Nederlandse vrouwen, die in de halve finales al een sterke indruk hadden gemaakt, namen in de finale al vrij snel het heft in handen, tot groot genoegen van het uitzinnige publiek op de tribunes.

De sterke Nederlandse ploeg gaf de voorsprong niet meer uit handen. Namens Oranje klaarde Schulting de klus, net nadat ze zich individueel al had gekroond tot Europees kampioene allround. "Dit is echt, echt, echt heel erg vet", sprak een dolblije Schulting.

Shorttrackers in koor na goud: 'Deze is voor Sjinkie!'

De Vries had het goud voorafgaand aan het toernooi al aangekondigd op een persconferentie, maar de wijze waarop verraste uiteindelijk ook haarzelf. "Ik wist dat we sterk waren, maar dat we het zó zouden winnen, had ik niet verwacht."

De gouden medaille werd opgedragen aan Sjinkie Knegt, die met ernstige brandwonden in het ziekenhuis ligt. "Deze is voor Sjinkie!", klonk het in koor.

Zilver voor de mannen

Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat, Dennis Visser en Jasper Brunsmann imponeerden met een zilveren plak op de 5.000 meter aflossing. Zonder kopman Knegt sleepte de titelhouder het zilver in de wacht. Het goud ging als verwacht naar olympisch kampioen Hongarije.

Nederlandse mannen pakken zilver op relay; titel voor Hongarije Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Met nog zo'n dertig ronden te gaan waren Rusland en Frankrijk kansloos na een valpartij en streden Hongarije en Oranje om het goud.

De Nederlanders vochten voor wat ze waard waren, maar hadden in de slotfase geen antwoord op het ijzersterke rijden van de ongenaakbare broers Liu. De Laat kwam uiteindelijk 0,081 tekort voor de zege.

Ondanks het mislopen van goud, waren de Nederlanders meer dan tevreden met hun prestatie. Na afloop kwamen de emoties eruit bij Daan Breeuwsma, boezemvriend van Knegt.

"Super mooi, dit is echt voor hem. Het eerste toernooi zonder Sjinkie en we pakken gelijk zilver. Ik denk dat we hier heel trots op mogen zijn", aldus Breeuwsma.

Shorttrackers emotioneel na zilver: 'De eerste zonder Sjinkie'

STER reclame