Oppermachtige Schulting wint superfinale en is Europees kampioene Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Shorttrackster Suzanne Schulting is Europees kampioene allround geworden. Voor eigen publiek won ze in Dordrecht op indrukwekkende wijze de superfinale en daarmee het eindklassement.

Schulting demarreerde vijf ronden voor het einde en niemand van de concurrentie kon haar bijhouden. Met ruime voorsprong kwam ze alleen over de finish. Door de zege in de superfinale nam Schulting de leiding weer over van de Russin Sofia Prosvirnova.

Schulting is pas de tweede Nederlandse die de titel heeft bemachtigd. Jorien ter Mors had in 2014 in Dresden de primeur. Lara van Ruijven eindigde in de superfinale als vijfde en werd zevende in het klassement.

Toernooi van uitersten

Voor Schulting was het een toernooi van uitersten. Ze raakte voor de superfinale de leiding in het algemeen klassement kwijt. De shorttrackster liep op de 1.000 meter kostbare punten mis, omdat ze in de halve finales werd uitgeschakeld na een straf.

De 21-jarige Schulting, olympisch kampioene op die afstand, nam onnodig risico bij een actie om de Franse Tifany Huot-Marchand in te halen. De Nederlandse eindigde weliswaar als tweede, maar werd na afloop door de jury gestraft.

Schulting legde de basis voor haar Europese titel op zaterdag. De favoriete won de 1.500 meter en werd vierde op de 500 meter, waardoor ze de laatste dag van dit EK begon als klassementsleider.

Verder was Van Ruijven met een bronzen plak op de 500 meter succesvol voor Oranje.

STER reclame