Schulting op schema voor EK-titel: 'Het gaat zo lekker, zo makkelijk'

Harde muziek, lichtshows, een uitzinnig publiek, medailles voor Nederland en Suzanne Schulting aan de leiding. De tweede dag van de EK shorttrack in Dordrecht verliep eigenlijk zoals velen 'm wilden zien.

Twee gebalde vuisten en drie harde schreeuwen waren het gevolg van een ijzersterk optreden van Schulting, topfavoriet voor de allroundtitel dit EK, op de 1.500 meter. Ze gaf iedereen het nakijken.

Het deed het Dordtse publiek veel, het deed Schulting veel. De tranen stonden na de race in haar ogen. "Deze is voor Sjinkie, want ik weet dat hij kijkt", sprak ze. Knegt ligt met ernstige brandwonden in het ziekenhuis.

Op de 500 meter kwam Schulting in de finale weliswaar ten val, maar toch liep ze uit op haar concurrenten, die daarvoor al waren uitgeschakeld. "Ik verspeel met mijn val een aantal punten, maar ik lig echt goed op schema", aldus de publiekslieveling.

"Het gaat zo lekker en zo makkelijk. Dat voelt gewoon heerlijk."

Tussenstand EK na twee afstanden

1. Suzanne Schulting 42
2. Natalia Maliszewska 34
3. Elise Christie 21

(Winnaar van een afstand krijgt 34 punten, nummer twee 21, nummer drie 13, nummer vier 8, nummer vijf 5, nummer zes 3, nummer zeven 2 en nummer acht 1.)

Ook bondscoach Jeroen Otter was onder de indruk van de macht die Schulting uitstraalde. "Ze blijft zo rustig, ze heeft zoveel overzicht. Dit is echt hoe een olympisch kampioene hoort te rijden."

De teller bij de vrouwen staat voorlopig op twee medailles. Lara van Ruijven pakte op de 500 meter brons, al was ze daar niet tevreden mee. "Ik kom hier voor goud, dus ik baal. Ik voel gewoon dat er meer inzit."

De mannen haalden, overigens net als de vrouwen, de finale van de relay. Maar individueel gezien konden de shorttrackers nog niet boven zichzelf uitstijgen. Ondanks de massale steun op de tribunes.

Op de 1.500 meter geen Nederlander in de finale. Op de 500 meter ook niet. En dat terwijl men vooraf vol ambitie sprak over het halen van finaleplaatsen. "Individueel was het een slechte dag", oordeelde Itzhak de Laat dan ook.

Hij zat landgenoot Daan Breeuwsma behoorlijk in de weg tijdens de kwartfinales van de 500 meter. "Hij begreep me niet helemaal, dat was waardeloos", aldus Breeuwsma. "Daar raakte ik flink gefrustreerd van."

Met de halve finales van de relay niet veel later op het programma, suste bondscoach Otter de boel. Breeuwsma: "Hij zei dat we moesten kappen. Toen heb ik het gelaten. Onze relay was ook goed. Ik ben zelf ook in goeden doen. Er komen nog mooie kansen aan."

Laatste dag

Zondag wordt de 1.000 meter verreden, zijn de superfinales en komen de Nederlandse ploegen in actie in de finales van de relay. Dag drie van de EK in Dordrecht is via een livestream te volgen op NOS.nl en in de NOS-app, vanaf 14.45 uur.

Ook op televisie (NPO 1), radio (NPO Radio 1) en Teletekst is er ruim aandacht voor het shorttrack.

Het finaleprogramma van zondag bij de EK shorttrack in Dordrecht NOS

STER reclame