Itzhak de Laat (L) en Daan Breeuwsma tijdens de relay ANP

Zowel de Nederlandse mannen als de vrouwen hebben zich op de EK shorttrack geplaatst voor de finale van de relay, de aflossing.

Bij de mannen, met Daan Breeuwsma, Jasper Brunsmann, Itzhak de Laat en Dennis Visser, leek het even spannend te worden. Samen met olympisch kampioen Hongarije en Turkije streed Nederland om twee finaleplaatsen.

De Turken sloten aan bij Oranje en maakten een goede indruk, totdat een val een einde maakte aan hun kansen. Hongarije won, Nederland werd tweede. Rusland en Frankrijk maken de finale compleet.

Vrouwen met gemak

De vrouwen, die met Rianne de Vries, Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven in hun sterkste opstelling schaatsten, plaatsten zich op de automatische piloot voor de finale.

Nederland had weinig te duchten van Frankrijk, dat tweede werd en zo ook een finaleticket pakte, evenals Rusland en Hongarije in de andere halve finale.

Lara van Ruijven ANP

Onder luid gejuich verliet de Nederlandse equipe het ijs in de sfeervolle hal in Dordrecht. De finale van de relay van de vrouwen is zondag om 17.19 uur, gevolgd door die van de mannen.

Zonder kopman Knegt

De relaymannen moeten het dit EK stellen zonder Sjinkie Knegt, die na een ongeval met ernstige brandwonden in het ziekenhuis ligt. Al was daarvoor al bekend dat Knegt niet mee kon doen vanwege een bovenbeenblessure.

STER reclame