Schulting valt, Van Ruijven pakt brons op 500 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Suzanne Schulting gaat na dag twee van de EK shorttrack aan de leiding. De 21-jarige Nederlandse won de 1.500 meter en werd vierde op de 500 meter.

Op de kortste afstand zat er meer in voor Schulting. Met nog één ronde te gaan ging ze onderuit in de finale, waardoor ze een medaille kon vergeten. Schulting reed op dat moment op de derde plaats.

Omdat haar concurrentes (de Britse Elise Christie en de Russische Sofia Prosvirnova) al voor de finale waren uitgeschakeld, liep Schulting in het klassement alsnog uit.

Tussenstand EK allround na twee afstanden

1. Suzanne Schulting 42
2. Natalia Maliszewska 34
3. Elise Christie 21

(Winnaar van een afstand krijgt 34 punten, nummer twee 21, nummer drie 13, nummer vier 8, nummer vijf 5, nummer zes 3, nummer zeven 2 en nummer acht 1.)

Lara van Ruijven pakte uiteindelijk brons. De winst ging naar de Poolse Natalia Maliszewska, voor de Italiaanse Martina Valcepina.

Yara van Kerkhof, die op de Olympische Spelen vorig jaar nog zilver haalde op de 500 meter, werd in de halve finales uitgeschakeld.

Schulting toont spierballen op 1.500 meter

Schulting begon de dag ijzersterk met goud op de 1.500 meter. De olympisch kampioen op de 1.000 meter, die haar halve finale ook al met speels gemak won, nam in de finale met nog anderhalve ronde te gaan met een mooie versnelling de leiding en verwees Elise Christie naar de tweede plaats.

IJzersterke Schulting pakt Europese titel op 1.500 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Ik ben supertrots", sprak een geëmotioneerde Schulting na haar eerste plak. "Deze is voor Sjinkie, ik weet zeker dat hij kijkt", zei ze over haar teamgenoot Sjinkie Knegt, die met ernstige brandwonden in het ziekenhuis ligt.

Van Kerkhof en Van Ruijven sneuvelden in de halve finales, maar mochten wel de B-finale rijden. Daarin werden zij respectievelijk tweede en derde en haalden geen punten voor het allroundklassement.

Druk op schouders Schulting

De verwachtingen rondom Schulting zijn hooggespannen dit EK. Wie naar de schaatsbaan in Dordrecht trekt, ziet het gezicht van de olympisch kampioene op de 1.000 meter op de toernooivlaggen prijken.

In het begin van het seizoen toonde Schulting zich een waardig olympisch kampioene, met sterke optredens en veel zeges bij de wereldbekers. Maar om Europees kampioen allround te worden, moet ze een stuk berekender rijden.

Dan is het immers de kunst om op alle afstanden te presteren. Een week geleden kon de Sportvrouw van het Jaar de nationale titel nog vergeten na valpartijen op de 500 en 1.000 meter. Van Ruijven werd toen Nederlands kampioen.

STER reclame