Schouten over trainer Anema: 'Ik weet dat hij heel vaak onzin praat'

"Geloof jij altijd wat Jillert Anema zegt? Ik ken hem nu al zó lang, dat ik weet dat hij heel vaak onzin praat." Was getekend Irene Schouten, pupil van Anema bij team easyJet, na haar zege op de massastart.

Schouten was enkele uren voor die overwinning door Anema, voor de camera van de NOS, een gebrek aan vechtlust verweten op de 3.000 meter van zaterdag. Daarop reed ze naar een teleurstellende twaalfde plaats.

Vanwege ziekte, aldus Schouten, maar haar trainer had daar zijn twijfels over. Anema: "Wedstrijdspanning kan voelen als ziek zijn, ik zeg in zulke gevallen altijd dat je wat allergisch bent voor de adrenaline."

Anema over Schouten: 'Je kan je nog zo slecht voelen, je moet vechten'

Volgens Anema had Schouten verzuimd alles te geven. "Je kan je nog zo slecht voelen of wat ziek zijn, je moet vechten. Dat kon zij niet opbrengen en dat is jammer."

Anema: "Dan maar de dood of de gladiolen, dat je te hard weggaat en sterft in schoonheid. Dat heb ik liever dan dat je gaat schoonrijden. Dat doen wij niet, wij zijn aan het hardrijden op de schaats."

'Komt altijd weer goed'

De woorden waren Schouten duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten. Op de vraag of ze boos was op haar trainer antwoordde ze volmondig "ja". Om er verzachtende woorden aan toe te voegen: "Ik ben weleens vaker boos op Jillert en dat komt altijd weer goed, dus dit ook wel weer."

Irene Schouten wint de Nederlandse titel massastart naar eigen zeggen op 70% van haar kunnen ANP

De bal ligt wat dat betreft echter bij Anema, maakte Schouten duidelijk. Zij was niet van plan naar haar trainer toe te rijden om haar zege op de massastart te vieren met een knuffel. "Hij komt maar naar mij toe."

Restte de vraag of Schouten nu ziek was of niet? "Toen ik vanochtend aan het inrijden was, dacht ik: dit wordt hem niet. Ik wil maar zeggen dat ik zeker niet fit ben."

STER reclame