Verhaeren over nieuwe zwemplannen: 'Beetje wild idee' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Als het aan wereldzwembond FINA ligt komen de beste zwemmers van de wereld volgend jaar uit tijdens een nieuwe, lucratieve competitie. Tussen maart en mei volgend jaar zouden de wereldsterren moeten deelnemen aan de FINA Champions Swim Series, gedoteerd met een prijzengeld van 3,5 miljoen euro. Jacco Verhaeren, hoofdcoach bij het Australische zwemmen, heeft er flinke bedenkingen bij.

Champions League

"Ze willen een soort Champions League van het zwemmen neerzetten. Op zich een goed idee, maar dat kan niet in drie maanden", zegt Verhaeren. "Eigenlijk weten we niets. Er is geen format bekend, geen data en niet wie er uitgenodigd gaan worden. Het is een beetje een wild idee. Het getuigt van heel weinig visie."

Afgelopen week nog begonnen drie topzwemmers, onder wie de Hongaarse Katinka Hosszu, een rechtszaak tegen de FINA. Het drietal, verder bestaande uit de Amerikanen Tom Shields en Michael Andrew, bestrijdt het monopolie dat de FINA heeft wat betreft het organiseren van internationale wedstrijden.

Gang naar de rechter

De gang naar de rechter is het gevolg van het verbod dat de internationale zwemfederatie uitvaardigde over een zwemevenement op 20 en 21 december in Turijn. Daar zou een aantal topzwemmers elkaar ontmoeten in een wedstrijd genaamd Energy for Swim 2018.

Verhaeren ziet de plannen die de FINA naar buiten bracht als een duidelijke reactie op de gang naar de rechter. "Dat heeft al iets losgemaakt. Het prijzengeld hier bij de WK kortebaan is verdubbeld. Dat is goed voor de atleten. Maar als je dit soort ideeën echt op de kaart wil zetten, moet je er na de Olympische Spelen over praten en zoiets professioneel gaan organiseren. Dit voelt als heel ad hoc."

STER reclame