Kromowidjojo en Heemskerk slaan slag bij WK: goud en zilver op 100 vrij Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk hebben bij de WK kortebaan in het Chinese Hangzhou huisgehouden op de 100 meter vrije slag. Kromowidjojo zwom met overmacht naar het goud en Heemskerk maakte het Oranjesucces compleet door zilver te pakken.

Kromowidjojo nam met een ferme duik direct de leiding en stond die niet meer af, al kwam de Amerikaanse Mallory Comerford - die brons haalde - halverwege nog dichtbij. 'Kromo' tikte aan na 51,14 seconden.

Heemskerk vocht zich in het laatste rechte stuk van de vierde naar de tweede plaats: 51,60.

'Kromo' wandelt interview in

Ook na de race maakte Heemskerk pas op de plaats. Tijdens haar interview met de NOS kwam Kromowidjojo erbij staan en zei ze: "Doe haar maar even eerst".

Kromowidjojo: "Ik wist dat het een duel met Femke zou worden, maar ik zwom mijn eigen race en heb haar niet gezien."

Goud gaat voor zilver: 'Interview Ranomi maar eerst'

Bij de WK kortebaan stond Kromowidjojo drie keer eerder op het podium van het koningsnummer: in 2010 won ze goud, in 2014 brons en in 2016 zilver. Twee jaar geleden was Brittany Elmslie sneller, maar de Australische was er nu niet bij.

Kromowidjojo kreeg ook voorrang bij het interview omdat ze de halve finale van de 50 meter vlinderslag nog moest zwemmen. En met succes. Ze plaatste zich in 24,84 als snelste voor de finale. Ook Maaike de Waard (25,17) ging door.

Nóg meer succes

Daarna zwommen Kromowidjojo en Heemskerk samen nog de finale van de 4x50 meter gemengde estafette en daarin bezorgden ze Nederland samen met Jesse Puts en Ties Elzerman een zilveren medaille.

STER reclame