Heemskerk 'superblij' met WK-brons op 200 meter vrije slag

Brons voor Heemskerk op 200 meter vrij bij WK kortebaan

Femke Heemskerk heeft in Hangzhou op de WK kortebaanzwemmen het brons veroverd op de 200 meter vrije slag. Ariarne Titmus zwom namens Australië naar het goud. Met de estafetteploeg op de 4x100 meter pakte Heemskerk zilver.

Bij afwezigheid van de toppers Katie Ledecky, Sarah Sjöström en Katinka Hosszu leek Heemskerk in de jacht op haar eerste wereldtitel op de 200 meter vrij alleen af te hoeven rekenen met titelverdedigster Federica Pellegrini.

Heemskerk nam direct de leiding, maar moest halverwege de Amerikaanse Mallory Cromerford naast zich dulden. In de laatste 25 meter zette Titmus de turbo aan en vloog ze naar de overwinning. Met 1.51,38 zwom ze veruit de snelste tijd van het jaar en was ze 0,98 sneller dan Heemskerk, die 'superblij' was met haar resultaat.

"Dit was een heel sterk veld, ik ben er echt heel blij mee. Ik ging op dezelfde manier van start als in Tokio, toen ik de wereldbeker won. Maar deze race is echt zwaarder dan een wereldbeker."

Heemskerk: 'Superblij met brons in heel sterk veld'

Na enkele moeilijke jaren keerde Heemskerk dit seizoen terug aan de internationale zwemtop. Ze overwoog haar afscheid aan te kondigen na het Europees kampioenschap van afgelopen zomer.

Een succesvol toernooi met vier zilveren medailles, waaronder op de 200 meter vrij, gaven haar echter genoeg vertrouwen en plezier in de zwemsport om door te gaan tot de Olympische Spelen van Tokio in 2020. Afgelopen maand veroverde ze meerdere gouden en zilveren medailles in het wereldbekercircuit.

Zilver voor estafetteploeg

Op de 4x100 meter vrije slag hield de Verenigde Staten de Nederlandse vrouwen net van het goud af.

Startzwemster Kim Busch loodste Oranje na haar vier banen naar de vierde plaats, waarna Femke Heemskerk met een geweldige race de eerste plaats ruim in handen nam.

Ook de eerste twee banen van Maaike de Waard gingen nog goed en het goud leek in de knip. In haar laatste 50 m zakte ze echter ver weg en moest Ranomi Kromowidjojo bijna een seconde op de VS goedmaken. Dat lukte niet. Kelsi Dahlia hield met 3.27,78 nog 0,24 seconde over.

Kim Busch slaagde er op de 50 meter schoolslag niet in de finale te bereiken, Busch eindigde in haar halve finale als laatste.

Op de 100 meter schoolslag staat wel een Nederlander in de finale. Arno Kamminga werd vierde in zijn race en was snel genoeg voor een plek in de eindstrijd van woensdag.