Heemskerk en Kromowidjojo favorieten op WK bij afwezigheid concurrentie

Vol goede moed en met kansen op eremetaal reist de Nederlandse zwemequipe woensdag af naar China, waar volgende week dinsdag de wereldkampioenschappen kortebaan (25 meter) plaatsvinden. Qua status minder groot dan de langebaan (50 meter), maar daardoor niet minder belangrijk voor de tien Oranje-zwemmers.

"Het is wel gewoon een WK en iedereen die er naartoe gaat, komt in topvorm", zegt Femke Heemskerk, in 2014 wereldkampioene 100 meter vrije slag op de kortebaan. "Ik benader het gewoon heel serieus, het is ook een heel leuke wedstrijd."

Sjöström afwezig

En Nederland reist met goede kansen op medailles af naar Hangzhou, op zo'n twee uur rijden van Shanghai. Want niet alle wereldtoppers hadden zin in een reis naar China. Onder hen Sarah Sjöström, die afgelopen zomer op de EK nog vier titels binnensleepte. "Dat vind ik heel jammer", zegt Kromowidjojo. "Ze had al aangegeven dat ze niet zou zwemmen, dat ze niet zoveel zin heeft."

Bovendien kenden blikvangers Kromowidjojo en Heemskerk beiden een sterk wereldbekerseizoen, dat ook werd afgewerkt in het kleine bad.

'Kromo' won drie van de zeven keer de 50 meter en 100 meter vrije slag. De andere wedstrijden was Sjöström de snelste. Op de 200 meter vrij won Heemskerk de laatste drie races, Sjöström de eerste vier.

Ranomi Kromowidjojo Getty Images

Maar Sjöström is er dus niet bij, evenals de altijd sterke Australische zusjes Cate en Bronte Campbell. Wat denken de in vorm verkerende Nederlanders zelf? Zijn zij de favorieten om de wereldtitels in de wacht te slepen?

"Ja, dat gaan we proberen natuurlijk", lacht Heemskerk, die in 2014 haar enige individuele gouden WK-plak in haar loopbaan veroverde. "Maar er zijn ook goede zwemsters die niet in het World Cup-circuit hebben gezwommen, zoals de Amerikaanse Mallory Comerford en Canadese Taylor Ruck. Het is absoluut geen 'één-tweetje' dat we het gaan doen."

Wereldrecord?

Naast het prolongeren van haar gouden medaille op de 50 meter vrij heeft Kromowidjojo ook ambities op de 50 meter vlinderslag. Op die discipline wil ze zelfs het wereldrecord verbereken.

"Mijn PR is 24.51 en ik zit er heel dichtbij (het wereldrecord is 24.43, red.). En zodra je heel dichtbij een bepaalde tijd of record komt, gaan mensen erover spreken. Hoe tof zou het zijn!"

November 2018: Kira Toussaint, Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk @ranomikromo

Toussaint en Puts

Naast Heemskerk en Kromowidjojo reist ook Kira Toussaint met ambities naar China. Dit wereldbekerseizoen was zij vijf keer de snelste op de 50 meter rugslag en twee keer op de 100 meter rugslag.

Ook Jesse Puts reist met de Nederlandse equipe af naar China. Hij wil zijn titel op de 50 meter vrij prolongeren. De overige Nederlandse WK-deelnemers zijn Kim Busch, Valerie van Roon, Maaike de Waard, Arno Kamminga, Stan Pijnenburg en Ties Elzerman.

STER reclame