Alexandra Lacrabere en Allison Pineau vieren de Europese titel AFP

Wereldkampioen waren ze al, maar de Franse handbalsters hebben nu ook de Europese titel te pakken. Voor het eerst. Het gastland won in een kolkend sportpaleis Bercy in Parijs voor het oog van zo'n 14.000 fans met 24-21 van olympisch kampioen Rusland.

De keiharde Franse defensie stond prima en Rusland kon sterspeelster Anna Vjachireva maar mondjesmaat in stelling te brengen. En dat ging ten koste van de Russische aanvalskracht, hoewel Vjachireva met zeven treffers uiteindelijk nog wel de topscorer van de wedstrijd werd.

Rood voor Pineau

Frankrijk, dat in 2016 in de olympische eindstrijd van Rusland had verloren, leidde halverwege met 13-12. Na rust sloeg de vlam in de pan. Allison Pineau gooide de bal bij een zevenmeterworp in het gezicht van keepster Anna Sedojkina en kon met rood vertrekken.

De Française Alexandra Lacrabere haalt uit in de EK-finale AFP

Het publiek ontstak daarop in woede en schreeuwde Frankrijk, dat behoudens het begin steeds aan de goede kant van de score bleef, naar het goud. Bij de Françaises, die zaterdag Nederland uit de eindstrijd hadden gehouden, was Alexandra Lacrabere met zes treffers het productiefst.

Eerder op de dag had Oranje brons veroverd door Roemenië te verslaan.

STER reclame