Hockeyster Yibbi Jansen haalt motivatie uit carrière vader Ronald

Kinderen die in de voetsporen treden van hun ouders. Het is een bekend fenomeen met zowel voor- als nadelen. Voor de 18-jarige hockeyster Yibbi Jansen is de carrière van haar vader, oud-topkeeper Ronald Jansen, een mooie motivatie om net zo ver te komen.

Vader Jansen herkende al op jonge leeftijd de topsportmentaliteit van zijn dochter. "Na afloop van een wedstrijd was het nooit goed. Ze wilde altijd winnen. Tot het onsportieve aan toe. Dat typeert wel een topsporter. Je zoekt altijd de grenzen op om verder te komen."

Ook in lastige tijden kan de hulp van een ervaren ouder van pas komen. Yibbi debuteerde op 15-jarige leeftijd bij Den Bosch en werd dat seizoen meteen landskampioen.

Opvallende overstap

In Den Bosch had het strafcornertalent te maken met Maartje Paumen als concurrent. Toch was haar overstap in 2016 van de gedoodverfde kampioensploeg naar Oranje-Rood, de voortzetting van de nummer negen van het voorgaande seizoen Oranje-Zwart, opvallend.

In Eindhoven kwam ze onder de hoede van coach en strafcornergoeroe Toon Siepman. In haar eerste seizoen eindigde ze met 20 doelpunten (waarvan 16 uit een strafcorner) vlak achter Paumen als tweede op de topscorerslijst. Ook leidde ze Oranje-Rood voor het eerst naar de play-offs.

Maar toen het even later minder ging, kwam er meteen veel kritiek. "Ik heb dat vaker meegemaakt", reageert vader Ronald. "Dat ik over een bal heen trapte en dat iedereen zei dat ik niet kon keepen. Maar daar word je sterker van en dat kan ik haar meegeven."

STER reclame