Zerbo terug in Oranje: 'Heb voeding en gedrag veranderd'

Ruim drie jaar geleden tijdens het EK in Londen besliste de toen 18-jarige Ginella Zerbo de halve finale tegen Duitsland (1-0). Daarna verdween de hockeyster van het toneel. Nu is ze terug in Oranje.

"Supercool dat ik bij allemaal bekende Nederlanders in het team zit", zei ze destijds na haar opvallende optreden in Londen.

Die uitspraak was illustratief voor haar status van dat moment. Weinig mensen hadden verwacht dat toenmalig bondscoach Sjoerd Marijne de piepjonge Zerbo bij de selectie zou halen.

"Ineens speel je samen met Naomi van As en Ellen Hoog. Zij waren voor mij idolen. Ik heb altijd tegen ze opgekeken", blikt ze nu terug.

2015: interview Zerbo na winnende goal op EK

Zerbo, die de tip-in als specialiteit heeft, kwam na haar opvallende optredens op het EK niet meer voor in de plannen van bondscoach Alyson Annan, de opvolgster van Marijne. Volgens Carlien Dirkse van de Heuvel, ploeggenote van Zerbo bij SCHC en aanvoerder van het Nederlandse team, was dat begrijpelijk.

"Ik denk dat iedereen wel zag dat ze talent had en dat kwam op zich ook wel tot uiting toen. Alleen denk ik dat het stukje volwassen hockey wat je in Oranje nodig hebt, ontbrak. Dat laat ze nu wel zien."

Ginella Zerbo Orange Pictures

En dus begint Zerbo nu aan haar tweede periode in het Nederlandse team. Na een langdurige rugblessure heeft ze zichzelf teruggeknokt. Dit seizoen straalt ze weer bij SCHC en maakt ze doelpunten.

En dat is niet onopgemerkt gebleven bij Annan. Zerbo mag eind deze maand mee naar China, voor de strijd om de Champions Trophy.

Levensstijl

Ze lijkt nu wel rijp voor Oranje. "Mijn voeding heb ik veranderd. Mijn gedrag is veranderd. Ik ga naar de sportschool. Eerder dacht ik: ja, een feestje, dat kan nog wel. Terwijl het eigenlijk helemaal niet kon."

"Dus ik heb wel gemerkt dat je er een heleboel voor moet doen als je binnen de lijnen goed wil zijn."

STER reclame