Max Verstappen in actie in Brazilië AFP

Max Verstappen start zondag van de derde startrij tijdens de Grand Prix van Brazilië. De Nederlander eindigde zaterdag op Interlagos in de kwalificatie op de vijfde plaats. Polepositie zondag om 18.10 (Nederlandse tijd) is voor Mercedes-coureur Lewis Hamilton, die met een klein verschil Sebastian Vettel van Ferrari voorbleef.

Hinderen

Voor Hamilton is het zijn 82ste pole in zijn loopbaan en de tiende van dit seizoen. De Brit, die in de vorige race in Mexico zijn vijfde wereldtitel veiligstelde, noteerde 1.07,281 als snelste ronde. Hij hinderde wel opzichtig Sergej Sirotkin. De actie bleef zonder gevolgen.

Vettel was met 1.07,374 maar net iets langzamer dan de Brit. Naderhand kreeg de Duitser nog wel een boete van 25.000 euro en een reprimande, omdat hij in het tweede deel zijn Ferrari op de weegbrug moest zetten en de motor moest uitzetten. Dat laatste liet Vettel na, terwijl het verplicht is. Hij maakte ruzie met een official en reed nog een pylon om. Uiteindelijk bleef een gridstraf de Ferrari-coureur bespaard.

Kleine verschillen

Verstappen en teamgenoot Ricciardo moesten ook nog Valtteri Bottas (Mercedes) en Ferrari-coureur Kimi Räikkönen laten voorgaan. Verstappen troefde wel weer de Australiër af: 1.07,778 om 1.07,780.

"Ik had de verschillen eigenlijk groter verwacht", zei Verstappen voor de camera van Ziggo. "Ik denk dat we zondag in de race goed meedoen."

Uitslag kwalificatie Grand Prix van Brazilië

Verstappen was in de derde en laatste training nog beduidend langzamer dan de Ferrari's en Mercedessen, maar in de eerste sessie van de kwalificatie zette de Nederlander direct een scherpe tijd neer. Zijn 1.08,205 bleek zo scherp, dat niemand daar nog onder dook. "Dat zegt niets. Niemand rijdt in Q1 op de limiet", stelde Verstappen vast.

Lichte regen

Tijdens het eerste deel begon het op Interlagos echter licht te regenen en dat hield ook aan in het tweede deel van de kwalificatie. Valtteri Bottas was daarin de snelste, met 1.07,727. De verschillen waren echter miniem.

Vettel tekende voor 1.07,776. Hamilton, die door een verkeerde inschatting Williams-coureur Sergej Sirotkin hinderde, zat weer kort daarachter met 1.07,795. Verstappen kon de grens van 1.08 net niet slechten met 1.08,017. Het was wel de vierde tijd

Voor het derde en beslissende deel van de kwalificatie was het de vraag wat de regen zou doen. Die zette niet door. Hamilton nam het initiatief met 1.07,301. Vettel volgde op heel korte afstand met 1,07,374. Bottas en Räikkonen bleven de Red Bull van Verstappen (1.07,778) en Ricciardo (1.07,780) voor.

Ultieme pogingen

Met nog twee minuten op de klok ging het hele gezelschap nogmaals naar buiten om te kijken of er nog iets aan de tijd gedaan kon worden. Hamilton haalde nog tweehonderdste van een seconde van zijn toptijd af. De rest lukte het niet zich te verbeteren.

Ricciardo eindigde weliswaar als zesde, maar heeft voor zondag een gridstraf van vijf plaatsen staan voor het vernieuwen van een turbolader. Hij verdwijnt dus een stuk naar achteren: P11. Ook Esteban Ocon (Force India) krijgt na het verwisselen van een versnellingsbak te maken met een gridstraf van vijf plaatsen. Hij verdwijnt naar de achterhoede.

STER reclame