Biles springt naar dertiende gouden WK-medaille Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Simone Biles heeft bij de WK in Doha na het goud in de landenwedstrijd en op de meerkamp ook de titel op sprong in de wacht gesleept. Met een score van 15,366 punten hield ze de concurrentie ruim achter zich.

Het was voor de 1,42 meter lange Amerikaanse turnster het dertiende WK-goud, waarmee ze de Rus Vitali Sjtsjerbo van de eerste plaats in de recordboeken verdrong.

De Canadese Shallon Olsen (14,516) en de Mexicaanse Alexa Moreno (14,508) pakten zilver en brons. De 43-jarige Oezbeekse Oksana Tsjoesovitina eindigde net naast het podium.

De 21-jarige Biles was in 2013, 2014 en 2015 ook de beste op sprong, waarna ze in Rio ook olympisch kampioen werd op dit toestel. In 2017 nam ze een jaar vrijaf.

Derwael bezorgt België eerste WK-turngoud

Op brug greep Biles naast de titel. Die ging naar specialiste Nina Derwael, die met de beste score de finale had gehaald, de favorietenrol waarmaakte en zo de eerste Belgische wereldkampioene in de turngeschiedenis werd.

Nina Derwael Getty Images

De 18-jarige Derwael, vorig jaar derde achter Fan Yilin en Jelena Jeremina, is bijna 30 centimeter langer dan Biles en geldt met haar elegante stijl inmiddels als de diva van de brug.

Donderdag kwam ze in de meerkamp 0,033 tekort voor de bronzen medaille en was ze met 15,100 al goed voor de beste score op brug. In de finale deed ze het met 15,200 nog beter. Biles pakte met 14,700 haar eerste WK-medaille op brug.

Russisch, Chinees en Grieks goud bij de mannen

Bij de mannen greep de Rus Artoer Dalalojan zijn derde wereldtitel. Na goud op de meerkamp was hij ook de beste op vloer. De Japanner Kenzo Shirai pakte vlak achter Dalalojan het zilver en het brons was voor de 18-jarige Filipijn Carlos Yulo.

De Chinees Xiao Ruoteng pakte de titel op het voltigepaard. Max Whitlock, de kampioen van 2015 en 2017 en regerend olympisch kampioen, werd onttroond, maar legde wel beslag op het zilver. De Taiwanees Lee Chih Kai werd derde.

De wereldtitel op ringen ging voor de derde keer op rij naar Eleftherios Petrounias. De Griekse specialist hield net als op de Spelen van Rio de Braziliaan Arthur Zanetti achter zich.

STER reclame