Kiki Bertens Getty Images

Kiki Bertens heeft haar debuut op de WTA Finals in Singapore opgeluisterd met een fraaie zege op Angelique Kerber. De Zuid-Hollandse knokte zich in de rode groep na een matig begin met durf langs Angelique Kerber: 1-6, 6-3, 6-4.

Vooraf wilde coach Raemon Sluiter de deelname van Bertens allerminst bestempelen als 'een bonus', nadat de Westlandse door het wegvallen van Simona Halep als eerste reserve toch aan het eindejaarstoernooi mocht meedoen. Meespelen is mooi, maar alles moest nu in teken van winnen staan.

Sluiter: 'Accepteer dat je soms mist'

En die instelling toonde Bertens op de indoorbaan van Singapore. Na een nerveuze eerste set, waarin ze matig serveerde en moeite had het ritme te vinden, gooide de tam ogende Bertens in set twee alle remmen los na een peptalk van Sluiter.

"Accepteer dat je de ballen soms mist, maar ga ervoor. Geef jezelf ook een schouderklopje als je een bal mist, maar het op de juiste manier probeerde. Let's go meissie!", hield de Rotterdammer zijn pupil voor.

Kiki Bertens luistert naar een peptalk van Raemon Sluiter tijdens het duel met Angelique Kerber EPA

Bertens begon met meer risico te spelen en dat sorteerde effect. Ze duwde Kerber met ijzersterke forehands in de verdrukking en kantelde de partij.

In de nerveuze derde set voelden de speelsters de druk van het serveren, waardoor de eerste zeven games in een break resulteerden. Bertens hield op 4-3 als eerste haar service na een 0-40 achterstand, mede dankzij haar sterke service.

Op 5-4 sloeg Bertens direct toe op haar eerste matchpoint, waarbij haar opgedane zelfvertrouwen duidelijk werd. Bertens pakte initiatief met een fraaie backhand rechtdoor, waarna ze met een forehandwinner de winst greep.

250 punten en 230.000 euro

Bertens verdient met haar zege al 250 punten voor de wereldranglijst en mag 230.000 euro bijschrijven op haar bankrekening. Ze speelt woensdag haar tweede partij tegen Sloane Stephens.

Stephens won net als Bertens ook haar eerste partij. In een intrigerend duel klopte de US Open-winnares van 2017 de Japanse Naomi Osaka, die het toernooi in New York dit jaar won: 7-5, 4-6, 6-1.

Serverend, retournerend en in de rally's deden beiden twee sets lang weinig voor elkaar onder. De pittige strijd leverde uiteindelijk liefst elf breaks op, vier voor Osaka en zeven voor Stephens.

Osaka legde op hachelijke momenten veel risico in haar opslag en redde zich zo uit netelige situaties. Daar kwam ze in de derde set niet meer mee weg.

Stephens was stoïcijnser, bleef geconcentreerd en maakte het op het tweede matchpoint af.

Sloane Stephens EPA

STER reclame