Bertens en Sluiter sluiten topjaar af in schijnwerpers Singapore

Nee, het is niet de eerste keer dat Kiki Bertens in Singapore is voor de WTA Finals. Vorig jaar verloor de 26-jarige tennisster in de finale van het dubbelspel. Dit jaar doet ze wel voor het eerst mee aan het enkelspel, als eerste Nederlandse speelster in 22 jaar.

Trainer Raemon Sluiter is trots. Trots op het spel van Bertens, trots op haar ontwikkeling en vooral trots op de enorme ontwikkeling die zijn pupil afgelopen seizoen heeft doorgemaakt.

"Vorig jaar zaten we hier op onze hotelkamer te bespreken hoe we verder zouden gaan", vertelt hij in Singapore. "De laatste drie maanden van vorig jaar waren echt dramatisch. Kiki was niet gelukkig, daardoor werkte ze slecht. We zaten allebei niet goed in ons vel."

Na een vakantie en een aantal goede gesprekken tussen coach en speelster ging de knop om. Het resultaat? Vandaag staat Bertens negende op de wereldranglijst en debuteert ze in het enkelspel van de WTA Finals, het prestigieuze eindejaarstoernooi met de beste acht tennissters van de wereld.

"Ja, er is een hoop goed gegaan dit jaar", aldus Sluiter. "Dit hadden we toen niet durven dromen, maar wat ik vorig seizoen wel tegen Kiki heb gezegd, is: luister, ondanks een baggerseizoen eindig je wel als nummer 31 van de wereld. Als er meer goed zou gaan, moet het systematisch beter kunnen."

In de spiegel kijken voelt goed

Dat is gelukt afgelopen seizoen. Volgens Sluiter heeft dat vooral te maken met de instelling van zijn pupil. "Zowel fysiek als mentaal zit het goed. Op de baan voel je minder paniek als je fysiek goed bent en als je dan 's avonds in de spiegel kijkt, voelt het ook goed als je er fitter uitziet."

Kiki Bertens mocht de Billie Jean King-trofee alvast bewonderen Getty

Dat vertelde Bertens zelf ook op de persconferentie, voorafgaand aan het toernooi. "Mijn enige doel voor dit jaar was om meer te genieten van mijn tennis", aldus Bertens. "Dat is gelukt. Daar mag ik trots op zijn en blij om zijn."

Sluiter: "Kiki heeft dit seizoen geen dips gehad qua werk en dat was afgelopen jaren wel zo. Na een nederlaag liet ze de boel de boel. Qua eten, de manier van werken. Een uurtje trainen in plaats van anderhalf uur. Dan kon ik hoog of laag springen, maar ik kreeg er niet meer uit."

Genieten en hard werken

"Dit jaar heeft ze na elke nederlaag de draad meteen weer opgepakt", aldus Sluiter. "Dan stond ze de volgende dag op de crosstrainer of gingen we serveren, omdat ze een partij verloor vanwege haar service. Ze heeft iedere dag gewerkt, problemen aangepakt en dat is de grootste winst voor haar."

Bertens: "Behalve genieten, kwamen er tijdens het jaar wel meer doelstellingen bij: proberen in de top-10 te komen en toen Singapore. Dus ja, ik heb mijn doelstellingen voor dit seizoen gehaald. Hopelijk presteer ik hier ook goed."

En toch was Bertens niet euforisch toen ze hoorde dat ze mocht meedoen in Singapore. "Er ging nog van alles door haar heen", aldus Sluiter. "Ze was teleurgesteld dat ze het niet op eigen kracht had gehaald. Uiteindelijk is ze blij, ze heeft recht op die plek en nu gaan we knallen!"

STER reclame