Getty Images

Met haar deelname aan de WTA Finals keert Kiki Bertens deze week "waanzinnig blij" terug in Singapore, de plek waar ze vorig jaar op een kantelpunt stond in haar carrière. "Dat is voor ons een speciale plek", laat coach Raemon Sluiter vlak voor vertrek uit Moskou weten.

"In Singapore hebben we vorig jaar een waanzinnig lang gesprek gehad op haar hotelkamer of we samen nog door wilden en of Kiki überhaupt nog wilde tennissen", vervolgt hij. "Als we daar dan terugkomen om mee te doen aan de Finals is het wel een heel mooi cirkeltje."

Vorig jaar mocht Bertens in Singapore meedoen aan het dubbelspel (ze haalde zelfs de finale), maar in het enkelspel lukte er maar weinig. Ze had ook geen plezier meer in haar sport. Nu is ze de nummer negen van de wereld en mag ze - door een afmelding van Simona Halep - meedoen aan het prestigieuze eindejaarstoernooi.

Bertens had zich op eigen kracht kunnen plaatsen door de halve finales te halen in Moskou, maar daar verloor ze gisteren in de tweede ronde. Sluiter: "Ze was echt helemaal gebroken, het was een pittig avondje. Daar doet het Halep-scenario nog niks aan af, dat stukje teleurstelling zit er nog."

Bertens goed tegen speelsters uit toptien

Vanmorgen in de taxi kwam het verlossende telefoontje van de WTA dat ze toch mee mocht doen. Van een bonus wil Sluiter niet spreken. "Nee, we gaan daar echt heen om het toernooi te winnen. Volgens mij heeft Kiki dit jaar de beste toptienresultaten van iedereen, daar kunnen we ons goed aan vasthouden."

Tien keer versloeg Bertens dit jaar een speelster uit de toptien. En tegen vier van haar zeven concurrenten in Singapore (Caroline Wozniacki, Petra Kvitova, Jelena Svitolina en Karolina Pliskova) heeft ze een positieve balans in 2018. Tegen Sloane Stephens en Naomi Osaka speelde ze niet en van Angelique Kerber verloor ze dit jaar de enige ontmoeting.

2017: Bertens verliest dubbelspelfinale WTA Finals Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Morgen verzamelt de elite van het vrouwentennis zich voor het WTA-gala, waar ook de loting plaatsvindt. Bertens had al een jurk meegenomen naar Moskou, maar Sluiter was minder goed voorbereid. "Ik moet nog een pak kopen. Het is weleens leuk als ik er ook een keer netjes bij loop, toch?"

Zondag of maandag speelt Bertens haar eerste wedstrijd. De WTA Finals bestaan uit twee poules van vier speelsters. De beste twee van iedere poule plaatsen zich voor de halve finales.

STER reclame