Getty Images

Een meevaller voor Kiki Bertens. Een dag nadat ze kwalificatie op eigen kracht voor de WTA Finals was misgelopen, is ze in Singapore toch opgenomen in het hoofdschema van het lucratieve eindejaarstoernooi voor de beste acht speelsters van het jaar omdat Simona Halep zich geblesseerd heeft afgemeld.

"Ik ben heel blij met mijn seizoen. Dat ik dat mag afsluiten met deelname aan de WTA Finals is de ultieme beloning", laat Bertens weten aan de WTA. "Ik heb goede herinneringen aan Singapore, omdat ik daar vorig jaar de finale haalde in het dubbelspel."

Halep, de Roemeense nummer één van de wereld, liep eind september een rugblessure op en niet op tijd hersteld om vanaf zondag in actie te komen in Singapore.

Bertens drong onlangs toe tot de toptien van de wereld en was de afgelopen weken met Jelena Svitolina en Karolina Plisková verwikkeld in een spannende strijd om de laatste twee tickets voor Singapore. Na haar nederlaag gisteren in Moskou leken haar kansen verkeken.

Ze reisde als eerste reserve wel af naar Singapore samen met coach Raemon Sluiter voor het geval een van de andere speelsters zich zou afmelden. De andere deelneemsters zijn Angelique Kerber, Naomi Osaka, Petra Kvitova, Caroline Wozniacki, Sloane Stephens, Elina Svitolina en Karolina Pliskova.

Schultz deed in 1997 mee

Bertens is de eerste Nederlandse speelster die in het enkelspel meedoet aan de WTA Finals sinds Brenda Schultz-McCarthy in 1997 en de vierde in totaal. Ook Betty Stöve en Tine Zwaan speelden in de jaren 70 de Virginia Slims Championships, zoals het toernooi toen heette.

Vorig jaar haalde Bertens in Singapore nog de finale van het dubbelspel met de Zweedse Johanna Larsson. Nederland is dit jaar ook weer vertegenwoordigd in het dubbelspel. Dit keer door Demi Schuurs.

STER reclame