Max Verstappen AFP

De kwalificatie voor de Grote Prijs van de Verenigde Staten is voor Max Verstappen geëindigd in een sof. Verstappen viel in de eerste sessie al voortijdig uit en is zondag zodoende veroordeeld tot een inhaalrace.

Poleposition is voor Lewis Hamilton, die zondagavond zijn vijfde wereldtitel kan veroveren.

Ophanging kapot op kerbstones

De Nederlander reed in de eerste sessie de ophanging van zijn rechterachterwiel kapot op de kerbstones, de wit-rode blokken aan de rand van het circuit.

"Ik weet niet hoe het heeft kunnen gebeuren", reageerde Verstappen bij Ziggo Sport, "iedereen ging er in de snelle ronde overheen. Toen het gebeurde, wist ik dat het klaar was."

Max Verstappen tijdens de laatste vrije training, voorafgaand aan de kwalificatie EPA

Verstappen plaatste zich nog wel voor de tweede sessie, waaraan de beste vijftien coureurs mochten meedoen. Omdat hij daarin niet meer in actie kon komen, leek P15 op de startgrid de hoogste klassering.

Door gridstraffen voor de beide Toro Rosso's van Pierre Gasly en Brendon Hartley, schoof Verstappen echter nog twee plekken op, waardoor hij zondag als dertiende van start gaat.

"Vorig jaar gingen we hier van plek zestien naar drie, we gaan weer hetzelfde proberen te doen", aldus de Limburger.

Verstappen kwam een jaar geleden in Texas uiteindelijk ook als derde over de streep, maar werd direct na de race bestraft omdat hij met vier wielen buiten de baan was gegaan bij een ultieme inhaalpoging op Kimi Räikkönen.

Hamilton is door zijn goede kwalificatie wel heel dicht bij de wereldtitel gekomen. De Brit heeft in het wereldkampioenschap een voorsprong van 67 punten op Sebastian Vettel. Als Hamilton de race zondagavond wint, moet Vettel tweede worden om Hamilton van zijn vijfde wereldtitel te houden.

Dat wordt nog een hele opgave, want hoewel Vettel de tweede tijd neerzette, op 61-duizendste van een seconde van Hamilton, moet hij starten vanaf P5 vanwege een gridstraf. De Ferrari-coureur is drie plaatsen naar achteren gezet, omdat hij vrijdag in de eerste training te weinig snelheid minderde toen de rode vlag werd getoond.

"Het was spannend", zei Hamilton na afloop over de kwalificatie. "Ik had een heel solide ronde nodig. De eerste ronde (in de beslissende sessie, red.) was oké, maar niet goed genoeg. De tweede ronde gelukkig wel, daar ben ik heel blij mee."

Verstappens teamgenoot Daniel Ricciardo pakte P4, achter Valtteri Bottas (P3) en Kimi Räikkönen (P2).

De startopstelling van de GP van Amerika

STER reclame