Lewis Hamilton in actie tijdens de eerste training in Austin EPA

De eerste trainingssessies voor de Grand Prix van Amerika zijn vrijdag voor een groot deel in het water gevallen. WK-leider Lewis Hamilton was op het circuit van Austin op een kletsnatte baan veruit de snelste in de eerste training, maar in de tweede sessie kwam de regen met nog grotere bakken uit de hemel. Hamilton, Max Verstappen en Sebastian Vettel kwamen daardoor pas aan het einde even de baan op. Opnieuw was de Brit de snelste.

Hamilton maakt indruk

De weersomstandigheden waren slecht op de eerste dag van het Formule 1-weekeinde in Austin. Hamilton maakte in de regen de beste indruk. De Mercedes-coureur, die zondag voor de vijfde keer de wereldtitel kan bijschrijven, reed iedereen op grote achterstand. Op de natte baan tekende hij in de eerste sessie voor 1.47,502.

Teamgenoot Valtteri Bottas kwam uiteindelijk het dichtst in de buurt van de titelverdediger, maar wel op zeer gepaste afstand. De Fin (1.48,806) moest 1,3 seconde toegeven.

Max Verstappen volgde Bottas met 1.48,847. Zijn teamgenoot Daniel Ricciardo bezette de vierde plaats, voor de Ferrari's van Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen. Vettel gaf bijna twee seconden toe, Räikkönen zelfs ruim 2 seconden.

Gridstraf Vettel

De training eindigde helemaal beroerd voor Vettel, toen de wedstrijdleiding hem een gridstraf van drie plaatsen voor zondag gaf. De Ferrari-coureur kreeg de straf, omdat hij te weinig snelheid minderde toen de rode vlag werd getoond.

Die vlag ging uit, omdat Charles Leclerc van de baan schoof en vervolgens een grindspoor achterliet op de baan. Onderweg naar de pitstraat reed Vettel te hard en dat was de wedstrijdleiding niet ontgaan.

In de tweede training waren de omstandigheden zo mogelijk nog beroerder. Het circuit in Austin bleef lang leeg, maar halverwege de sessie kwamen de eerste coureurs toch de baan op. Hamilton, Verstappen en Vettel wachtten heel lang, tot 10 minuten voor het einde van de training.

Hamilton weer snel

Hamilton was direct de snelste met 1.48,716. Verstappen, ook een voortreffelijk regenrijder, moest verrassend de tweede plaats aan Pierre Gasly laten. Gasly is volgend seizoen de teamgenoot van de Nederlander en noteerde in de Toro Rosso 1.49,728. Verstappen kwam uit op 1.49,798.

Opvallend was opnieuw het moeizame optreden van Ferrari. Vettel, die zondag toch hoopt de WK-strijd toch nog wat leven in te blazen, ondanks zijn straf, kwam niet verder dan de tiende plaats. Vlak voor hem bezette Räikkönen de negende plaats. Dat belooft weinig goeds voor de kwalificatie, die zaterdag waarschijnlijk ook onder regenachtige omstandigheden zal plaatsvinden.

Niet iedereen maakte overigens gebruik van de tweede sessie. Daniel Ricciardo en Valtteri Bottas bleven aan de kant, net als Carlos Sainz, Romain Grosjean en Kevin Magnussen.

Uitslag tweede training GP van Amerika

STER reclame