Samenvatting GP van Japan: Hamilton domineert, Verstappen weer op podium Suzuka Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het was geen gemakkelijke race voor Max Verstappen in Japan. Twee aanvaringen met Ferrari-rijders, een tijdstraf van vijf seconden en schade aan de Red Bull-bolide. "Derde is heel goed. Ik ben heel blij met dit resultaat", keek de 21-jarige Nederlander terug op zijn opnieuw goed verlopen Japanse avontuur.

Op de thuisbaan van Honda, dat volgend seizoen de motoren aan Red Bull gaat leveren, onderstreepte Verstappen zondag nog eens zijn goede vorm op dit moment met zijn zevende podiumplaats dit jaar. Na tweede plaatsen in 2016 en 2017 in Suzuka volgde nu de derde plaats, achter het Mercedes-duo Lewis Hamilton en Valtteri Bottas.

Spannende slotfase

Hamilton was ongenaakbaar, maar Verstappen had nummer twee Bottas in de slotfase nog even in het vizier. "Ik heb het nog geprobeerd, maar ik moest in elke versnelling heel vroeg schakelen. Dat liep niet lekker, jammer. Op het rechte stuk waren we echter ook te langzaam", zei hij over de spannende slotfase.

Verstappen had eerder in de race meer problemen. Dat begon al vrij snel na de start toen hij wat te laat remde voor het ingaan van de chicane. De Nederlander deed er nog alles aan om de bocht te halen en zo veilig mogelijk terug te keren op de baan. Hij vond Räikkönen op zijn pad en de Ferrari-coureur nam geen afwachtende houding aan.

Keihard rechtdoor

De botsing die volgde, kostte Verstappen een tijdstraf van vijf seconden. "Uiteindelijk heeft die geen invloed gehad, maar ik was het er niet mee eens. Ik deed het volgens mij op een veilige manier, niet door als een gek weer de baan op te komen. Räikkönen had een andere lijn kunnen kiezen. De volgende keer rijd ik keihard rechtdoor", sprak Verstappen na afloop.

Later in de race volgde nog een flinke clash met Sebastian Vettel, die zijn mislukte inhaalactie bij de Nederlander moest bekopen met een spin, schade en een plek in de achterhoede. Ook Verstappen had flinke schade, maar hij kon zijn derde plaats op dat moment vasthouden.

Fouten

"Je ziet ook de meest ervaren coureurs fouten maken", oordeelde de Red Bull-coureur over de viervoudig wereldkampioen. Verstappen en Vettel lagen de afgelopen jaren wel vaker flink met elkaar in de clinch.

"Het was niet netjes wat hij deed", oordeelde de Duitser over de actie van de Nederlander om de deur dicht te gooien bij de inhaalactie.

Verstappen had een andere lezing van de zaak. "In die bocht kun je niet inhalen. Ik gaf hem zelfs de ruimte, maar hij belandde in mijn auto. De zijkant van de vloer was stuk. Daar zat een groot gat in", aldus de Nederlander.

"Hier helpt hij zichzelf niet mee. Verstappen had me meer ruimte moeten geven. Ik had meer snelheid. Helaas is het leven niet altijd fair. Uiteindelijk ben ik de idioot", reageerde de Duitser die uiteindelijk slechts zesde werd en opnieuw een klap te verwerken kreeg in de strijd om de wereldtitel. Met nog vier races te gaan is de achterstand op Hamilton opgelopen tot een ogenschijnlijk onoverbrugbare 67 punten.

Verstappen was tevreden met de uiteindelijke uitkomst. "Drie jaar op rij op het podium in Japan. Dat is heel mooi."

STER reclame