Lammers heeft te doen met 'aandoenlijke Bottas' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De inhaalrace van de jarige Max Verstappen en Mercedes dat Valtteri Bottas in Sotsji sommeert in te houden zodat Lewis Hamilton de zege kan opstrijken: de Grand Prix van Rusland was bepaald niet saai.

Verstappen maakte indruk door van de negentiende naar de vijfde plaats te rijden en Hamilton verstevigde met zijn overwinning zijn leidende positie in het WK-klassement.

Jan Lammers, voormalig Formule 1-coureur en analist bij de NOS, snapt wel wat er allemaal gebeurde op het circuit van Sotsji. "Formule 1 is een sport van harde commercie. Het belang van het team gaat voor", analyseerde hij de stalorders van Mercedes richting Bottas, die er na afloop beteuterd bij stond.

Aandoenlijk

"Ik vond het wel iets aandoenlijks hebben", keek Lammers terug op de reactie van Bottas, die in Sotsji de snelste man was, maar omwille van de WK-kansen van Hamilton moest wijken.

Samenvatting GP van Rusland: Hamilton slaat opnieuw toe, Verstappen vijfde Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Toen hij een jaar of tien, elf, twaalf was en hij nog even in Nederland woonde waar hij voor het kartteam van Peter de Bruijn reed, is hem ongetwijfeld gevraagd wat hij wilde worden", gaat Lammers verder. "Wereldkampioen worden, heeft hij toen gezegd. En dan moet hij dit doen. Hij weet dat dit zijn carrière is. Dit is het."

Opmars Verstappen

Waar Bottas zijn plaats inmiddels kent, is Lammers ervan overtuigd dat Max Verstappen ooit die wereldtitel zal grijpen. De Nederlander, die op de wedstrijddag zijn 21ste verjaardag vierde, reed weer een indrukwekkende race. Door een motorwissel moest de Red Bull-coureur van plaats negentien beginnen. Binnen acht ronden was hij door nagenoeg het hele veld gereden.

De opmars stopte in eerste instantie op de vijfde plaats, het maximaal haalbare volgens de coureur. Door allerlei pitstops kwam Verstappen op kop en daar bleef hij tot de slotfase rijden. Zijn verplichte bandenwissel wierp hem terug naar de vijfde plaats.

Lammers smult van 'briljante acties' van Verstappen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Max dwingt het gewoon af. Hij drukte steeds door. Dat is belangrijk bij het inhalen. Hij maakte zichzelf zichtbaar, met allemaal briljante acties vol overtuiging. Hij is gegroeid", meende Lammers. "Hij had al een betere bandenstrategie dan de rest. Die hardere band was de goede keuze."

Had er misschien niet meer ingezeten voor de Nederlandse coureur? Hij maakte laat een pitstop en was op de ultrasoftband ook snel in de slotfase.

Lammers: "Misschien verwachtte iedereen nog een eindsprint, maar dat is Verstappen 2018. Het was een kleine, theoretische kans dat hij wellicht vierde kon worden. Dat vonden ze volgens mij het risico niet waard. Hij heeft weer geweldige dingen gedaan. Soms is het dan zo dat je vijfde wordt."

STER reclame