Tom Dumoulin AFP

Met drie gouden medailles verliepen de WK wielrennen in 2017 buitengewoon succesvol voor Nederland. Ook dit jaar behoren de mannen en de vrouwen, in zowel de tijdrit als de wegwedstrijd, weer tot de favorieten en de NOS is er live bij.

In het Oostenrijkse Innsbruck zijn de WK wielrennen afgelopen zondag begonnen met de ploegentijdrit. Het eerste individuele onderdeel voor elite-renners is dinsdag de tijdrit voor vrouwen. Annemiek van Vleuten verdedigt haar regenboogtrui, die ze een jaar geleden in Bergen (Noorwegen) veroverde.

Namens Nederland staan ook Ellen van Dijk, Anna van der Breggen en Lucinda Brand aan de start. De uitzending is dinsdagmiddag vanaf 14.40 uur te zien op NPO 2 en NOS.nl.

Annemiek van Vleuten werd in 2017 wereldkampioene tijdrijden op de weg ANP

Een dag later is het de beurt aan de mannen en ook daar verdedigt een Nederlander zijn titel. Tom Dumoulin was in Bergen de sterkste.

Na de Giro en de Tour, die hem beide een tweede plaats in het eindklassement opleverde, is de tijdrit het laatste grote doel van Dumoulins seizoen.

De andere Nederlandse deelnemers zijn Wilco Kelderman en Jos van Emden. De tijdrit van de mannen is vanaf 14.40 uur te zien op NPO 2 en NOS.nl.

Tom Dumoulin en Annemiek van Vleuten NOS

Op zaterdag verdedigt de derde Nederlandse profrenner haar wereldtitel. De kans dat Chantal Blaak echter nog een jaar in de regenboogtrui mag rijden, is bijzonder klein. De sprinter zal op het bergachtige parcours vooral in dienst rijden van Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen.

De wegwedstrijd bij de vrouwen is 156 kilometer lang. In het finalerondje dat drie keer gereden wordt, rijden de renners naar Igls. De rensters wacht een klim van 7,9 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,7. Het maximale percentage, halverwege is de klim, is zelfs 10.

De vrouwenwedstrijd is vanaf 14.00 uur te zien op NPO 1 en NOS.nl.

Chantal Blaak balt haar vuist op de streep van de Amstel Gold Race ANP

De wereldkampioenschappen worden afgesloten met de wegwedstrijd voor mannen. Krijgt Joop Zoetemelk na 33 jaar eindelijk een opvolger? Dumoulin en Bauke Mollema zijn de kopmannen van de Nederlandse ploeg.

Mollema, (twee tweede plaatsen in Vuelta en tweede in San Sebastián) en ook Wout Poels (fraaie ritzege in Ronde van Groot-Brittannië) toonden de afgelopen weken hun vorm.

Peter Sagan zal na 2015, 2016 en 2017 hoogstwaarschijnlijk geen vierde wereldtitel op rij winnen, al weet je het met de Slowaak maar nooit. De voornaamste kanshebbers zijn op voorhand Alejandro Valverde, Vincenzo Nibali en Julian Alaphilippe.

Zware beklimmingen in finale

De mannen rijden de klim naar Iglis maar liefst zeven keer op. Na de laatste beklimming volgt er nog een pittig toetje. De klim naar Gramartboden is 2,8 kilometer lang, kent een gemiddeld stijgingspercentage van 11,5 en een maximaal percentage van 25.

De wegwedstrijd voor mannen is vanaf omstreeks 13.30 uur te zien op NPO 1 en NOS.nl.

WK wielrennen: het volledige programma

dinsdag 25 september tijdrit, vrouwen 14.40 uur, NPO 2 en NOS.nl
woensdag 26 september tijdrit, mannen 14.10 uur, NPO 2 en NOS.nl
zaterdag 29 september wegwedstrijd, vrouwen 14.00 uur, NPO 1 en NOS.nl
zondag 30 september wegwedstrijd, mannen 13.30 uur, NPO 1 en NOS.nl

STER reclame