Getty Images

Niki Terpstra heeft met QuickStep bij de WK wielrennen voor de vierde keer het goud gewonnen bij de ploegentijdrit. De Belgische formatie legde het parcours van 62,4 kilometer af in 1.07.25.

Daarmee reden Terpstra en zijn ploeggenoten Kasper Asgreen (Denemarken), Bob Jungels (Luxemburg), Yves Lampaert, Laurens De Plus (België) en Maximilian Schachmann (Duitsland) gemiddeld 55 kilometer per uur.

Terpstra pakt WK-goud met QuickStep Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Ongelooflijk dat je zo hard met de fiets kunt rijden", vertelde Terpstra na afloop. "Echt gaaf! We hebben zo goed samengewerkt. Om dit met het team te doen, is zo cool. Het liep mooi, het ging zo hard."

"Het was constant de balans zoeken", aldus Terpstra. "De tussentijden deden ons goed. We zijn niet harder gegaan dan bij trainingen, maar dit is ongelooflijk. Het gaat nooit perfect, maar dit kwam redelijk in de buurt. Echt gaaf!"

Terpstra: 'Ongelooflijk dat je zo hard kunt fietsen'

Titelverdediger Sunweb, met Tom Dumoulin, Wilco Kelderman en Sam Oomen, eindigde op ruim 18 seconden als tweede en pakte het zilver (1.07.44). Dat was net iets sneller dan de Amerikaanse BMC-ploeg dat met 1.07.45 het brons veroverde.

"Het zat er niet in vandaag", vertelde Dumoulin na afloop. "Ik ben trots op de race, want we hebben goed gereden met de ploeg. Maar, dit was op de limiet. We hielden de snelheid goed vast, maar er was geen extra kick meer in het laatste deel."

Dumoulin: 'We zaten op de limiet'

Bij de tweede tijdwaarneming leek het een nek-aan-nekrace te worden tussen de titelhouder en de drievoudig kampioen, maar in het laatste deel waren Terpstra en zijn ploeggenoten veruit de sterkste. Lotto-Jumbo stelde teleur met de dertiende plaats (1.10.53).

Vierde en laatste WK-goud

QuickStep blonk sinds 2012, toen de ploegentijdrit zijn rentree maakte tijdens op de internationale wielerkalender, er elk jaar in uit. Alleen in 2017 bleef een medaille uit. In 2012, 2013 en 2016 was er goud voor de Belgische ploeg.

Het is bovendien de laatste wereldtitel ploegentijdrit voor merkenteams. Volgend jaar maakt het onderdeel plaats voor een nieuwe tijdrit voor landenteams.

STER reclame