Niki Terpstra
NOS Wielrennen

Terpstra wil afscheid met vierde wereldtitel

In het Oostenrijkse Innsbruck staat vandaag voor de laatste keer de ploegentijdrit op het programma tijdens de wereldkampioenschappen wielrennen. De internationale wielerunie UCI zet een streep door de discipline in de huidige vorm, waarin merkenteams het tegen elkaar opnemen.

En dat vinden ze jammer bij de QuickStep-ploeg van Niki Terpstra. De Belgische formatie blonk er sinds 2012, toen de discipline zijn rentree maakte tijdens de WK in Valkenburg, elk jaar in uit. Alleen in 2017 bleef een medaille uit.

Terpstra was er elke keer bij en stond met de ploeg zelfs drie keer op het hoogste treetje van het podium. Hij kan vanmiddag voor de vierde keer wereldkampioen worden, met zijn ploegmaten Kasper Asgreen (Denemarken), Bob Jungels (Luxemburg), Yves Lampaert (België), Laurens De Plus (België) en Maximilian Schachmann (Duitsland).

Hoe kijk jij aan tegen de laatste keer?

"Nou ja, ik vind het jammer dat het de laatste keer is. Afschaffen is wel heel rigoureus. Maar ik snap het wel. Het kost gewoon heel veel geld. Het hele team moet hiernaartoe komen. Als je dan kijkt welke vergoeding ertegenover staat, stelt het niets voor."

Je bent al een paar dagen in Oostenrijk. Hoe ziet het parcours eruit?
"We zijn al wezen verkennen. Het is prachtig. Ook een prachtige omgeving trouwens. We rijden eerst veertig kilometer door een vallei en dan gaat het opeens heel steil omhoog. Een klim van vijf kilometer. Zware klim, met twee kilometer rond de tien procent. We gebruiken daar de lichtste versnelling die je kan gebruiken. Wel bijzonder voor een ploegentijdrit."

"We starten met een uitgebalanceerde ploeg. Ideaal zou zijn dat we na die klim nog bij elkaar zijn, maar dat kun je van tevoren niet plannen. Of Kasper dit aankan? Hij reed een hele goede tijdrit in de Vuelta, werd tiende, dus in principe zou hij dit ook moeten kunnen."

Waarom vind je het eigenlijk een mooie discipline?
"Het teamspel, de snelheid. Als het goed gaat, is het heel gaaf om er deel van uit te maken."

"Vorig jaar was ik heel slecht, maar verder heb ik elke keer op het podium gestaan. Nu wil ik recordhouder worden, met vier zeges. Ja, ik ben het eigenlijk al, maar ik deel het met Peter Velits en Tony Martin. Ik wil alleen recordhouder zijn."

Terpstra verovert drie wereldtitels op de ploegentijdrit

"Of wij een geheim hebben? Nou, je bereidt je wel altijd goed voor. Je maakt een plan. En voor een ploegentijdrit geldt dat je bij elke trap die je doet, je rekening moet houden met je ploegmaten. Je moet niet denken: ik zal ze even laten zien hoe goed ik ben. Dan rijd je zomaar iemand eraf. Je bent zo sterk als je zwakste schakel."

Iets anders: je verraste iedereen met je overstap naar Direct Energie. Hoe ging dat precies?
"Ja! Ik heb er veel reacties op gehad. Niemand had het verwacht. Dat was voor mij heel leuk eigenlijk, toen het bekend werd. Ik heb goed over deze stap nagedacht. Ik heb het acht jaar lang naar m'n zin gehad bij QuickStep. Super samen kunnen werken. Maar ik heb zin in het nieuwe avontuur."

"Hoe de tijdrit bij Direct Energie zal zijn? Het zal daar geen hoofddoel zijn. Er is minder interesse voor. Ze rijden ook nooit op de WK."

De ploegentijdrit is overigens niet de laatste wedstrijd van Terpstra in het QuickStep-shirt. Hij rijdt op 7 oktober nog Parijs-Tours.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl