AFP

Roger Federer en Rafael Nadal worden beschouwd als de twee beste tennissers aller tijden. Dat komt met name door hun ongelooflijke aantal grandslamtitels, maar wat dat betreft begint Novak Djokovic weer een bedreiging te vormen. Ook omdat de Serviër de jongste van de drie is.

De 31-jarige Djokovic kwam door het winnen van de US Open met zijn veertiende grandslamtitel op gelijke hoogte met Pete Sampras. Federer, 37 jaar, voert de lijst aan met twintig titels en de 32-jarige Nadal volgt met zeventien titels.

"Tien jaar geleden had ik misschien gezegd dat ik niet blij was om in een tijdperk met hen te spelen, nu ben ik dat wel. Echt waar", zei Djokovic in New York. "Tegen Rafa of Roger spelen is altijd de ultieme uitdaging. We hebben elkaar op een hoger niveau gebracht."

Terug op de troon

Tijdens Djokovic' lange afwezigheid vanwege een elleboogblessure leefden zijn - door sommige afgeschreven - Zwitserse en Spaanse rivalen op. Als vanouds verdeelden ze de grandslamtitels. Maar met het winnen van Wimbledon en de US Open heeft Djokovic zijn heerschappij weer terug, net als in de twee jaar voor zijn blessure.

"Aan het begin van mijn carrière verloor ik nog vaak van ze op de grandslams", aldus Djokovic. "Ik moest beter worden en kijken hoe ik van ze kon winnen op de grote toernooien. Dat is een van de belangrijkste periodes uit mijn leven geweest. Ik heb dit aan hen te danken, zij hebben mij zo gemaakt."

Djokovic mist Sampras bij finale

Tijdens de prijsuitreiking werd ook Sampras door de Serviër bedankt voor de inspiratie die hij van hem kreeg. "Ik had gehoopt dat je hier aanwezig zou zijn, maar helaas. Pete, je bent mijn idool. Door jou ben ik begonnen met tennissen. Ik zie je hopelijk snel weer."

Djokovic hoopt dit jaar af te sluiten als nummer één van de wereld, een positie die hij in oktober 2016 voor het laatst innam. De Serviër heeft nog een te overbruggen achterstand op Nadal en Federer, en geen enkel punt te verdedigen ten opzichte van vorig jaar.

Djokovic heeft medelijden met Williams

Op de persconferentie na de finale kwam ook Serena Williams ter sprake. Djokovic heeft medelijden met de Amerikaanse, die zaterdag in haar verloren finale door het lint ging omdat de scheidsrechter (die ze een "dief" noemde) haar voor haar gevoel oneerlijk behandelde.

"Ik had echt met haar te doen", zei de Serviër. "Maar voor de scheidsrechter was het ook niet makkelijk. Mijn mening is dat hij haar niet tot het uiterste had moeten drijven, zeker niet in een grandslamfinale. Hij heeft daarmee het verloop van de wedstrijd veranderd."

Dat vrouwen zich voor hun gevoel minder mogen uiten op de tennisbaan dan de mannen, een stelling waar ook de vrouwentennisorganisatie WTA zich nu achter heeft geschaard, wilde Djokovic niet onderschrijven. "Het zijn momentopnames, ik zie geen reden om daar uitvoerig op in te gaan. Daar is dit ook het moment niet voor."

STER reclame