Simon Yates ANP

Het is even scrollen op de grote Engelse nieuwssites. De eindzege van Simon Yates in de Vuelta is nou niet direct heel groot voorpaginanieuws.

Maar na berichten over de Formule 1-zege van Lewis Hamilton, doemt toch al gauw de rode trui van de renner uit Bury op.

"Er is toch wel veel aandacht voor hoor", ziet correspondent Tim de Wit. "De teneur is wel: moet je nou kijken, er is gewoon weer een grote Britse renner opgestaan die dit kan."

Het opmerkelijke aan de zege van Yates in de 73ste editie van de Spaanse rondgang: hij is na Chris Froome in de Giro en Geraint Thomas in de Tour de derde Brit dit jaar die een grote ronde wint.

Nog nooit wonnen drie verschillende renners met dezelfde nationaliteit alle grote ronden in één jaar.

Yates is, net als Froome en Thomas, niet de meest extravagante persoon. Op het podium in Madrid somde hij zondagavond netjes zijn bedankjes op - het team was belangrijk, zijn familie, de fans uiteraard. En ook zijn vriendin. Om vervolgens heel beleefd de mic te droppen.

Na afloop voegde hij eraan toe dat hij eigenlijk niet een man van al te veel champagne is. "Ik geniet meer van enkele flessen rode wijn." Kortom, zijn uitspattingen laat hij liever zien op de fiets. Net als die andere twee Britse ronderenners dat doorgaans liever doen.

Froome staat wel bekend om zijn handgebaren (de bekendste was in 2012 tijdens de Tour de France, gericht aan die andere Britse groterondewinnaar Bradley Wiggins) en ook Yates wil zich wel op die manier laten gelden. Zo sommeerde hij Nairo Quintana al eens om mee te werken en dirigeerde hij een motor weg die te dicht voor de Astana-ploeg reed.

Froome, Thomas, Yates @mundociclistico

Maar daar houden de overeenkomsten tussen de drie op. Froome is geboren in Kenia, Thomas komt uit Wales en dat duo verdient al jaren hun brood bij het grote Team Sky.

En Yates? Hij en zijn broer Adam komen uit Bury, boven Manchester, en zij werden vooral niet door Sky opgepikt.

Lange neus naar Sky

"Sky is nou juist de ploeg die in 2010 werd opgericht om Britse rondewinnaars af te leveren", weet correspondent De Wit. "En Sky heeft deze twee jongens toen over het hoofd gezien. Ze zijn in 2014 bij het Australische Mitchelton-Scott, het voormalige Orica, terechtgekomen. Ze trekken nu een lange neus in feite. Ze hebben een beetje hun eigen weg gevolgd en dat heeft dus geleid tot het winnen van de Vuelta."

Adam en Simon Yates EPA

The Guardian publiceerde zaterdagavond een uitvoerig stuk over hoe de broers, van wie Adam deze Vuelta in dienst reed van Simon maar die zelf al eens vierde werd in de Tour, doorbraken in de wielersport.

Hun liefde voor de sport ontstond toen hun vader ze meenam naar het Velodrome in Manchester. En vanaf het moment dat ze zelf op de fiets stapten, was het talent direct zichtbaar.

Simon baarde al in 2011 opzien door een rit te winnen in de Ronde van de Toekomst, voor renners als Tom Dumoulin, Nairo Quintana, Rohan Dennis en Romain Bardet. En Adam werd in 2013 tweede in het eindklassement van diezelfde wedstrijd.

De krant noemt het "ironisch dat de broers als talenten niet zijn opgemerkt door het team dat juist is opgericht om Brits talent te ontdekken en te ontwikkelen".

Simon Yates in 2013 op het podium van de Ronde van Groot-Brittannië, als derde naast eindwinnaar Bradley Wiggins. Yates kwam toen uit voor de nationale Britse ploeg AFP

NOS-analist Michiel Elijzen twijfelt in Langs de Lijn aan het verhaal in The Guardian. "Ik weet niet of ze door Sky over het hoofd zijn gezien. Volgens mij was het een bewuste keuze van de broers Yates zelf dat ze naar Australië gingen."

Britse baanopleiding

Hij stelt dat de broers Yates, net als die andere grote Britse renners van de laatste decennia, voortkomen uit een goede baanopleiding. "Die staat heel hoog aangeschreven, ik denk de beste van de wereld. Daar zijn al die mannen groot geworden. Bradley Wiggins, Chris Boardman, Geraint Thomas, maar ook Mark Cavendish en Steve Cummings. Die opleiding staat gewoon. Daar komen steeds weer goede renners voort."

Het bewijs voor die stelling leverde Simon Yates in 2013 al. Hij maakte niet alleen indruk op de weg in beloftenkoersen, hij won op 21-jarige leeftijd goud op de wereldkampioenschappen baanwielrennen, op het onderdeel puntenkoers.

Simon Yates in 2013 na het winnen van WK-goud op de puntenkoers EPA

De voorgeschiedenis daargelaten, Yates heeft nu wel zijn zege in een grote ronde binnen. De overwinning die hij in mei van dit jaar in de Giro nog verspeelde door teveel op ritzeges te mikken. "Dit is ongelooflijk. Het verschil tussen beide rondes? Mijn momenten kiezen. Energie bewaren. Pas iets doen als het nodig is."

Over het zoveelste Britse succes op rij, zegt hij: "Voor mij is het zo dat ik er hard voor werk. En dat doe ik al aardig lang. Ik kwam bij dit team om dit te doen. Om een grote ronde te winnen. Hier hebben we naartoe gewerkt. Nu we dit gedaan hebben... een geweldig succes."

Zijn plannen nu? "Het WK. En ik zou volgend jaar graag weer de Giro rijden. Ik heb daar unfinished business."

STER reclame