Steven Kruijswijk NOS

Met nog één bergetappe voor de boeg, ligt Steven Kruijswijk op koers om derde te worden in de Vuelta. Hij klom in de negentiende etappe naar Andorra lang mee met klassementsleider Simon Yates en de uiteindelijke ritwinnaar Thibaut Pinot, en steeg daardoor van de vijfde naar de derde plaats in het klassement.

"Ja, ik sta weer derde", aldus Kruijswijk. "Ik was vandaag iets beter. Ik moet zeggen dat ik het in die finale wel heel zwaar had. Ik had geluk dat Yates gewoon voor tijdwinst ging rijden en Pinot voor de overwinning. Dus ik kon mooi mijn karretje aanhaken en dat was het eigenlijk wel."

'Podium zou wat zijn, maar morgen slopende dag'

Tot aan de slotklim bepaalde de Movistar-ploeg van Alejandro Valverde en Nairo Quintana het tempo, maar eenmaal op de zeventien kilometer lange beklimming waren de meeste blauwhemden snel weg.

Quintana versnelde en zowel Kruijswijk als zijn ploegmaat George Bennett sprong mee. Er ontstond een gaatje, waarna Pinot aansloot en even later ook Yates.

"Het verraste mij dat Yates eraan kwam. Maar hij kwam alleen. Dus dat was voor mij heel gunstig." De concurrenten van Kruijswijk om een podiumplaats - Enric Mas, Miguel Ángel López en Valverde - moesten passen.

Bennett: 'Very happy for Stevie'

Kruijswijk overlegde even met Yates. "Ja, we spraken nog. Ik zei dat ik niet harder kon. En dat was het wel. Die jongen rijdt gewoon ontzettend hard. Als hij zo doorgaat, gaat hij de Vuelta winnen."

De Nederlander profiteerde optimaal van de situatie. "Een voorspelling voor morgen? Het is weer een nieuwe dag. Kan zomaar weer anders zijn. Maar hopelijk kan ik deze lijn doorzetten. Het zal een hele slopende dag worden. Ik zal slim moeten koersen, niet te gulzig moeten zijn met mijn krachten."

Vijfde Nederlander op podium?

Na Jan Lambrichs, Rini Wagtmans, Jan Janssen en Joop Zoetemelk, kan Kruijswijk de vijfde Nederlander worden op het eindpodium in Madrid. "Het zou wat zijn, ik hoop dat ik het morgen kan bevestigen. Maar het zal een zware taak worden."

STER reclame