Peloton misrekent zich, Wallays wint etappe Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Jelle Wallays is de verrassende winnaar van de achttiende etappe in de Vuelta. De Belg bleef met Sven Erik Bystrøm het peloton in Lleida nipt voor. De rode trui blijft om de schouders van Simon Yates.

De rit ging van Ejea de los Caballeros naar Lleida over 186 kilometer. Vooraf leek een sprint onvermijdelijk gezien het vlakke parcours, en tijdens de etappe stuurden de sprintersploegen daar ook op aan.

Drie renners mochten wegrijden, naast Wallays en Bystrøm was ook Jetse Bol van de partij. Maar het trio kreeg nooit veel meer dan drie minuten. Bol moest in de laatste kilometers zijn medevluchters laten gaan. Hij kreeg na afloop nog wel de prijs voor de strijdlust.

Peloton net te laat

Alles leek vervolgens volgens plan te gaan voor de sprinters, maar in de laatste tien kilometer bleek het verzet van Wallays en Bystrøm toch te groot. In de straten van Lleida, waar Danny van Poppel in 2015 nog de etappe won, kwam het peloton net te laat.

Van Poppel werd zesde en verzekerde zich daarmee van zijn vijfde toptiennotering deze Vuelta.

Vrijdag en zaterdag wordt het klassement van de 73ste editie van de Vuelta beslist als de finish bergop ligt. Yates verdedigt nog altijd een voorsprong van 25 seconden op Alejandro Valverde. Steven Kruijswijk staat vijfde op 1.48.

Yates noemde de etappe na afloop "de makkelijkste tot dusver". Hij zei ook veel te verwachten van de komende dagen, met beklimmingen die hij goed kent. "Ik ga gewoon proberen mijn eigen race te rijden, ik denk dat ik kan winnen", aldus de rodetruidrager.

Het algemeen klassement na etappe 18 in de Vuelta NOS
.

STER reclame