Wilco Kelderman ANP

"Pijnlijk, vol met zuur", antwoordde Wilco Kelderman op de vraag hoe zijn benen aanvoelden na de zware slotklim in de Ronde van Spanje. Kelderman liet zich op weg naar La Camperona zien, maar verloor toch wat tijd op Nairo Quintana en Simon Yates.

"Ik voelde me de hele dag wel goed, maar dit is niet mijn type klim", aldus Kelderman, die halverwege de klim weI even op kop kon rijden.

"Ik moet toch wat en wilde kijken hoe sterk de anderen waren. Dan heeft het niet veel zin om in het wiel te blijven zitten. De anderen gingen alleen wat te hard."

Kelderman na zware finale: 'Dit is niet mijn type klim'

Kelderman is de nummer dertien in het klassement. Hij is de op een na beste Nederlander, want Steven Kruijswijk staat negende. "Het was de vraag hoe ik me staande zou houden hier", zegt Kruijswijk.

"De afgelopen dagen had ik geen supergevoel in mijn benen, dus ik was een beetje huiverig voor deze dag, want het kon ook zomaar op niks uitlopen."

Kruijswijk hield stand, maar was was 'beetje huiverig' voor slotklim

Kruijswijk kon, net als Kelderman, niet mee met Yates en Quintana, maar hij zakte zeker niet door het ijs. "Ik denk dat mijn niveau gewoon echt in orde is. Ik ben blij dat ik mee kan doen, maar ik voel nu meer de vermoeidheid dan in de Tour."

De Ronde van Frankrijk was het hoofddoel van het jaar van Kruijswijk, maar ook in Spanje gaat het goed. "Als ik deze lijn kan vasthouden, ben ik dik tevreden. Tot de tijdrit (aanstaande dinsdag, red) wil ik zo lang mogelijk bij de concurrentie in de buurt blijven en ik denk dat ik een betere tijdrit in de benen heb."

Mollema: 'Was een heel zware dag

Bauke Mollema reed, niet voor het eerst deze Vuelta, de hele dag in de aanval. Na twee tweede plaatsen was de Groninger vandaag niet bij machte zich te mengen in de strijd om de dagzege. "Het was niet zo leuk, echt supersteil. Normaal ligt zo'n steile aankomst me wel, maar het was een heel zware dag."

Aanvaller Mollema: 'Het was niet zo leuk, echt supersteil'

"Ik probeerde ze te volgen, maar na een paar honderd meter merkte ik dat het er niet inzat. Dat is jammer, maar er zat niet meer in."

Van Baarle zwaar gehavend

Dylan van Baarle kende de moeilijkste dag van alle Nederlanders. Donderdag ging hij na de finish onderuit door een botsing met een official.

Van Baarle kwam gisteren nog als tweede over de streep, vandaag werd hij voorlaatste op een half uur van de winnaar.

Van Baarle weet niet of het nog zin heeft om door te rijden

"Het was vanaf het begin echt afzien", zegt Van Baarle. "Ik heb het meeste last van mijn lies, maar toen kwam mijn bilspier erbij, ik kon niet uit het zadel komen."

De hamvraag is: kan Van Baarle wel door in deze Vuelta of gaat hij afstappen? "Dat weet ik niet, ik ga me laten behandelen en dan zie ik morgen wel hoe het gaat."

Excuses

De organisatie van de Ronde van Spanje heeft vrijdag excuses gemaakt aan de Nederlander. "We wensen hem een spoedig herstel en alle goeds voor de rest van de Vuelta", aldus de organisatie in een korte verklaring.

STER reclame