Mollema komt net tekort in negende etappe; King wint Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ben King heeft zijn tweede etappezege geboekt in de Vuelta. De Amerikaan van Dimension Data bleef in de eerste echte bergetappe van deze ronde Bauke Mollema voor. De Trek-renner werd in de vijfde rit ook al tweede, achter Simon Clarke.

Mollema en King waren al vroeg op pad gegaan, samen met onder anderen Tom Leezer, Dylan Teuns, Thomas De Gendt en bergtruidrager Luis Ángel Maté. Ruim voor de 9,8 kilometer lange slotklim, de Covatilla van gemiddeld 7,1 procent, sprong King weg.

Mollema, die in 2011 tweede werd op de Covatilla en toen de leiderstrui greep, begon anderhalve minuut na King aan de klim, kwam steeds dichterbij, keek hem zelfs in zijn rug (18 seconden), maar verloor het man-tegen-mangevecht uiteindelijk toch.

NOS

Op een paar minuten van de kemphanen Mollema en King barstte ook de strijd tussen de klassementsrenners los. Miguel Ángel López kwam van hen als eerste binnen, samen met Nairo Quintana en Wilco Kelderman.

Rodetruidrager Rudy Molard had al vroeg in de klim moeten lossen en dus zou er een nieuwe leider komen. Alejandro Valverde stond er het beste voor op 37 tellen van Molard. Maar niet hij, maar Simon Yates (+0.51) greep het rood.

De Brit, die in de Giro d'Italia lang in de roze trui reed maar in de slotweek instortte, werd negende en heeft nu één seconde voorsprong op Valverde.

Kelderman klom van de zeventiende naar de veertiende plaats. Hoewel Steven Kruijswijk wat tijd verloor, bleef hij negende.

Uitslag etappe 9 en klassement

STER reclame