Bauke Mollema en Simon Clarke onderweg tijdens de vijfde etappe Getty

Opnieuw was het net niet voor Bauke Mollema dit seizoen. Na ereplaatsen in de Tour de France moest hij in Roquetas de Mar genoegen nemen met een tweede plaats in de vijfde etappe van de Vuelta.

In een 'sprint-a-trois' met Alessandro De Marchi en Simon Clarke bleek laatstgenoemde de rapste. "Ik denk niet dat ik iets heb laten liggen", reageert Mollema, nuchter als altijd, in het radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken.

De Nederlander kende een ongelukkig begin van de finale. Op dertig kilometer van de finish reed hij lek op het zwaarste klimmetje van de dag. "Dat was een slecht moment", aldus Mollema.

"Ik wilde eigenlijk net daarvoor aanvallen, om die mannen eens goed te testen. Nu moest ik dertig seconden goedmaken in een paar kilometer. Daar moest ik wel op adem van komen. Maar of dat heeft uitgemaakt in de sprint weet ik niet."

Al met al luidt de conclusie van Mollema dat hij niet goed genoeg was om in de sprint te winnen. En eens te meer werd duidelijk dat hij als aanvaller hartstikke goed tot zijn recht komt. Misschien wel beter dan als klassementsrenner.

"Vanaf de start erin vliegen vind ik erg leuk. Het ligt me ook goed, kijk maar naar mijn ritzege vorig jaar in de Tour. Er komen ook zeker nog kansen deze Vuelta. Ik wil het nog een paar jaar combineren met een goed klassement rijden."

Dat gaat hij dan hoogstwaarschijnlijk doen bij zijn huidige ploeg Trek, waar de 31-jarige Mollema sinds 2015 zijn brood verdient. Er ligt een contract voor nog eens twee jaar klaar. "Het is nog niet officieel, maar het ziet er goed uit."

De afgelopen Tour de France was Mollema de absolute kopman van Trek. Met het aantrekken van Richie Porte lijkt dat te gaan veranderen. Mollema vindt het een versterking voor de ploeg. "Da's alleen maar hartstikke mooi en we gaan zien hoe dat gaat uitpakken."

Knecht van Dumoulin?

De Nederlandse wielerfans zullen de contractverlenging van Mollema wellicht jammer vinden. Tom Dumoulin kan in zijn jacht naar een Tourzege nog een sterke klimknecht gebruiken.

"Het zou natuurlijk geweldig zijn om de Tour eens te winnen. Als het mezelf niet lukt, dan maar een ploeggenoot. En al helemaal een Nederlander. Maar ik denk niet dat ik, als het Tom lukt, op dat moment een ploeggenoot van hem zou zijn."

Mollema tweede in slopende Vuelta-etappe

STER reclame