Lars Boom ziet af ANP

Het peloton van de Vuelta start vandaag in Mijas 'gewoon' met Lars Boom in de gelederen. Waarom staat daar het woordje 'gewoon'? Nou, omdat het lang onduidelijk was of de Nederlander wel binnen de tijdslimiet over de meet was gekomen.

En daar zit een opmerkelijk verhaal achter. Het was namelijk een etappe die Boom zwaar op de maag kwam te liggen. In het warme Andalusië kreeg hij last van buikkrampen. Addy Engels, ploegleider bij Lotto-Jumbo, zag het gebeuren.

"Lars sprong van de fiets, zag een camper staan, vroeg toestemming aan de eigenaren en heeft daar zijn behoefte kunnen doen", vertelde Engels in het radioprogramma Langs de Lijn.

Een oplettende toeschouwer filmde hoe de opgeluchte Boom - met wat hulp - zijn wielertenue weer aandeed en onder luid gejuich zijn weg vervolgde.

Boom keerde terug, maar ging toen ook nog eens onderuit. Engels: "Daarna voelde hij zich slap, was leeg en moest lossen. Vanaf daar heeft hij een kilometer of 75 moeten zwoegen."

De ervaren renner van Lotto-Jumbo kwam uiteindelijk als 176ste en laatste aan in Caminito del Rey, op 35 minuten en 21 seconden van winnaar Alejandro Valverde. De klok op de finish had toen al afgeteld naar 0, waardoor Boom dacht dat hij buiten tijd finishte.

Onduidelijkheid

"Hij dacht dat hij vijf seconden te laat was, maar hij was drie seconden binnen de tijd. Er was nog wat onduidelijkheid omdat hij niet meer in het klassement stond, maar hij mag gewoon starten", aldus Engels.

"Het belangrijkste is dat hij niet ziek is. Maar hij heeft zich wel enorm moeten uitputten ten opzichte van de rest."

De ploegleider reed de hele etappe achter Boom aan en zag op zijn scherm in de auto hoe kopmannen George Bennett (vijfde) en Steven Kruijswijk (veertiende) goed van voren reden.

"Ze maken tot nu toe een heel goede indruk. Ook al in de tijdrit, Steven zeker. Het is natuurlijk een man van de lange adem, dus een tijdrit van acht kilometer is heel explosief voor hem."

Kruijswijk werd daarin 28ste. In het algemeen klassement staat hij nu 11de, Bennett 18de.

STER reclame