Cort Nielsen ziet peloton zich verrekenen en profiteert Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De vijfde etappe in de BinckBank Tour is wederom niet uitgemond in een massasprint. Net als in de vorige twee etappes verrekende het peloton zich en de renner die dit keer profiteerde, was de Deen Magnus Cort Nielsen van Astana.

Cort Nielsen reed in de 204,4 kilometer lange rit van Sint-Pieters-Leeuw naar Lanaken 170 kilometer lang aan kop, samen met de Fransman Alexis Gougeard, de Belg Jonas Rickaert en de Nederlander Julius van den Berg. De voorsprong bedroeg vrijwel de hele dag 2 à 3 minuten en de meute besloot uiteindelijk te laat de gashendel open te zetten.

De Deen, die dit jaar de vijftiende etappe won in de Tour de France, bleef op de streep Van den Berg (Education First) en Gougeard (AG2R) voor.

Rickaert bleek uiteindelijk de verliezer van de dag. De Belg reed virtueel in de leiderstrui toen hij op enkele kilometers van de finish een lekke band kreeg. Vlak voor het peloton kwam hij als vierde over de streep.

Peloton verrast

Vooralsnog blijkt de BinckBank Tour niet het domein voor de sprinters. Tot nu toe eindigde alleen de openingsrit in Friesland in een groepsspurt, die werd gewonnen door Fabio Jakobsen van QuickStep. Ook voor de derde en vierde etappe was op voorhand een massasprint voorzien, maar beide keren werd het peloton verrast. Eerst stuntte Taco van der Hoorn, een dag later Jasper Stuyven.

In de top van het algemeen klassement deden zich geen verschuivingen voor. De Sloveen Matej Mohoric blijft de nummer één, Van der Hoorn staat zesde.

Top tien algemeen klassement

1. Mohoric (Slo, BAH) 16.28.51
2. De Bie (Bel, VWi) +0.03
3. Küng (Zwi, BMC) +0.22
4. Vantomme (Bel, WB) +0.28
5. Matthews (Aus, SUN) +0.30
6. Van der Hoorn (Ned, ROO) +0.32
7. Campenaerts (Bel, LTS) +0.36
8. Kragh Andersen (Den, SUN) +0.37
9. Schachmann (Dui, QST) +0.41
10. Dowsett (GBr, KAT) +0.41
Uitslag BinckBank Tour

STER reclame