Van der Hoorn snapt er niets van

In mei twijfelde hij nog: kan ik überhaupt nog op een racefiets zitten? Nauwelijks drie maanden later wint hij een wedstrijd op het allerhoogste niveau. "Ik snap er niets van", schudt Taco van der Hoorn zijn hoofd.

De 24-jarige renner van Team Roompot-Nederlandse Loterij was de slimste in de derde etappe van de BinckBank Tour. Hij reed in de slotfase weg en bleef zijn vier medevluchters voor.

Hersenschudding

"Ik ben in november gevallen. Heb een hersenschudding opgelopen en het werd maar niet beter. Na zes maanden kon ik nog steeds niet fietsen. In mei ben ik begonnen op de stadsfiets, maar daar kreeg ik in het begin zo'n terugslag van. Het ging echt niet. Dan zie je het wel zwaar in. Vraag je je af of het nog wel goed gaat komen."

Ploegleider Erik Breukink maakte het allemaal mee. Hij zat niet alleen in de ploegleiderswagen woensdag, maar begeleidt Van der Hoorn ook bij de ploeg. "Hij bleef heel erg koel! En dat terwijl hij toch heel lang niet in deze situatie gezeten heeft. Of ik hem nog geholpen heb? Nee, hij moest in de slotfase zelf beslissen wanneer hij zou demarreren. Ik reed tot twee kilometer van de finish achter hem. Daarna moest ik er tussenuit. Maar hij maakte het goed af."

Breukink weet nog dat hij in november met zijn pupil sprak. "Hij zei opeens tussen neus en lippen door: oh ja, ik ben gisteren ook nog gevallen met de mountainbike. We dachten in eerste instantie dat het meeviel, maar de hoofdpijn bleef maar terugkeren. Hij heeft een heel moeilijk jaar achter de rug."

Breukink: 'Tot juni kon hij niet koersen'

Van der Hoorn had een hersenschudding, eentje die niet zomaar wegging. "Sommige renners hebben dat. Dan blijven ze hoofdpijn krijgen. De doktoren schreven rust voor. We hebben het niet geforceerd. Tot juni kon hij niet koersen."

Van der Hoorn stunt in derde etappe van Binckbank Tour

Pas daarna ging het beter met Van der Hoorn. "In juni merkte ik pas progressie. Ik kon weer op de stadsfiets fietsen, daarna weer de racefiets. Steeds iets meer. Pas vier weken geleden ging het echt weer goed. Vanaf toen heb ik knetterhard getraind. Ik wilde meteen weer goed zijn. Maar nu win ik hier gewoon een etappe! Ik snap er helemaal niets van."

'Heb hem gelijk aan selectie toegevoegd'

Breukink zag deze maand dat hij weer fit was. "Ik heb hem gelijk toegevoegd aan onze selectie voor Norg en de BinckBank. Als jongens er lang uit zijn geweest en weer fit zijn, weet je dat ze gretig zijn."

Erik Breukink in 2016 in Roompot-tenue ANP

Naast Van der Hoorn was ook die andere Roompot-renner in de kopgroep, Jesper Asselman, lang uit de roulatie. "Ja, toevallig zaten ze allebei in de ontsnapping vandaag. Jesper kende een lange revalidatie na een zware val in de Ruta del Sol in februari. Hij brak zijn enkel. Ook hij reed zaterdag weer zijn eerste wedstrijd."

Contractverlenging?

Of Van der Hoorn ook extra gemotiveerd was omdat zijn contract afloopt? "Ja, dat loopt af. Maar hij kan gewoon bij ons blijven, hoor. Ook al had hij het hele jaar geen wedstrijd meer gefietst, dan had hij nog kunnen blijven. Dat wist hij al. We hebben hem alle vertrouwen gegeven. Hetzelfde met Asselman eigenlijk."

STER reclame