Europees kampioen polsstokhoog Armand Duplantis AFP

De pas 17-jarige Jakob Ingebrigtsen verbaasde in Berlijn al met twee Europese titels op de middellange afstanden, op de slotavond voegde zich daar de Zweedse tiener Armand Duplantis als surprise bij. De pas 18-jarige Zweed verraste bij het polsstokhoogspringen, niet alleen met zijn titel maar vooral door de hoogte waarmee hij die veiligstelde: 6,05 meter.

De grens van 6 meter is magisch bij het polsstokhoogspringen. Die hoogte is slechts haalbaar voor een elitegezelschap van springers. Duplantis was tot zondag niet hoger gekomen dan 5,93 meter. In Berlijn lukte hem alles. Hij begon op 5,50 meter en de serie die volgde haperde alleen nog een keer op 5,80. Bij 5,65, 5,85, 5,90, 5,95 volbracht hij zijn opdracht in één poging.

Grote druk

Bij 6 meter wordt de druk groot, maar ook die hoogte passeerde Duplantis in zijn eerste poging om vervolgens ook maar meteen over 6,05 meter te gaan.

Bij 6 meter had de Zweed nog last van de Rus Timoer Morgoenov, die als tiende Europeaan over die hoogte ging, maar vervolgens faalde op 6,05. Duplantis is de vijfde atleet ter wereld die 6,05 achter zijn naam heeft staan. Het wereldrecord staat met 6,16 meter op naam van Renaud Lavillenie, die in 2014 tijdens een indoorwedstrijd in Donetsk over die hoogte zweefde.

Lavillenie moest in Berlijn genoegen nemen met het brons. De zevenvoudig Europees kampioen bleef op 5,95 meter steken.

Anita Wlodarczyk wint opnieuw de Europese titel bij het kogelslingeren AFP

Anita Wlodarczyk maakte bij het kogelslingeren haar favorietenrol waar. De Poolse won met een afstand van 78,94 meter en dat was 4,16 meter verder dan Alexandra Tavernier, die zilver won.

De erelijst van Wlodarczyk is meer dan imposant te noemen: tweemaal olympisch goud, driemaal WK-goud en nu viermaal EK-goud. Met 82,98 meter heeft ze tevens het wereldrecord in handen.

STER reclame