Atletiekbaas Coe ziet wel wat in gecombineerde EK's

Het is een experiment waar door de sportwereld met belangstelling naar wordt gekeken. Is het combineren van Europese kampioenschappen door meerdere sportbonden de toekomst?

Momenteel zijn De Europese Kampioenschappen bezig, met zes sporten in Glasgow (wielrennen, zwemmen, turnen, triatlon, golf en roeien) en de EK atletiek in Berlijn. Voorzitter Sebastian Coe van de internationale atletiekfederatie IAAF is redelijk positief. "Het is een interessant model."

Voordelen

Of profiteren vooral en alleen de kleinere sportbonden van het onder een noemer brengen van hun EK's? "Het evenement zal zich moeten bewijzen", zegt Coe die wel voordelen ziet in het combineren van EK's door de bonden.

"Belangrijk is hoe de kijkcijfers straks zijn. Zijn die hoger door het samengaan dan wanneer de EK's apart worden georganiseerd, dan is het een goed model", meent Coe.

Olympische sfeer

Hij voelt in eigen land dat er een beetje een olympische sfeer is ontstaan. "De mensen zien de nationale ploeg, de roeiers, de atleten, de zwemmers, de wielrenners. Als het goed is voor de kijkcijfers, is het goed voor sponsoren. En dat is dan weer goed voor de sport en de sporters", zegt de invloedrijke Brit, die met zijn eigen organisatie tal van hervormingen aan het doorvoeren is en de strijd tegen doping de hoogste prioriteit heeft gegeven.

De IAAF laat immers nog steeds alleen Russen onder neutrale vlag meedoen aan internationale titeltoernooien en ook pas als ze kunnen aantonen dat ze 'schoon' zijn. "Wij volgen onze eigen strategie, hebben een onafhankelijke ethische commissie en we testen onafhankelijk. We denken aan onze toekomst."

Te gast

Coe is deze dagen te gast bij de EK in Berlijn, waar in 2009 Usain Bolt, een jaar na zijn imposante recordreeks op de sprint bij de Spelen in Peking, weer uithaalde met wereldrecords. Historische grond, weet Coe. En de opvolgers van de inmiddels gestopte Jamaicaan zijn in aantocht.

"De atletiekwereld heeft alweer nieuwe talenten, zoals sprintster Dina Asher-Smtih", gaf de Brit zijn landgenote een pluim na haar indrukwekkende zege op de 100 meter waarop ze titelverdedigster Dafne Schippers onttroonde en naar het brons verwees.

Asher-Smith zette met 10,85 een geweldige tijd neer in Berlijn.

STER reclame