Tienkamper Eelco Sintnicolaas
NOS Sport

Sintnicolaas haakt bij EK af op tienkamp, Braun achtste na eerste dag

Voor Eelco Sintnicolaas heeft de tienkamp bij de Europese kampioenschappen maar vier onderdelen geduurd. De Nederlandse atleet kreeg last van een enkel en besloot na het hoogspringen op te geven. Sintnicolaas stond na drie onderdelen dertiende.

De Nederlandse recordhouder kende wat fysieke problemen in de aanloop naar de EK. Toch kreeg hij de laatste weken het idee dat hij in Berlijn een aardige tienkamp zou kunnen neerzetten. "Ik had het idee dat ik in de buurt van de 8.300 punten zou kunnen komen. Anders was ik ook niet gestart", zei hij over zijn aanwezigheid.

Ochtendsessie

In de ochtenduren werkte Sintnicolaas de 100 meter, het verspringen en het kogelstoten af. Het leverde hem een plaats in de middenmoot op. Bij het hoogspringen ging hij 's avonds over 1,81 meter. De enkel speelde echter op en Sintnicolaas koos ervoor geen verdere risico's te nemen. "Dit is echt een gigantische teleurstelling", vertelde de tienkamper.

Sintnicolaas: 'Op dit moment vind ik er geen kloot aan'

"Ik kreeg weer last van mijn enkel en misschien wel heftiger dan ooit. Bij het verspringen voelde ik 'm al en toen hebben we nog geprobeerd de enkel met een injectie te verdoven." Dat werkte kennelijk niet. "Het voelde niet goed. Hoe hard ik ook wilde, ik zakte er dwars doorheen. Dit was dan ook een supermoeilijke keuze om te stoppen."

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat Sintnicolaas een titeltoernooi geblesseerd verlaat. "Je gaat wel objectief nadenken. Wat heb ik te winnen? Kan dat? Wat is reëel? En bovendien: wat wil ik in de toekomst? Wil ik nog atletiek blijven doen? Ik doe tienkamp, maar op dit moment vind ik er geen kloot aan."

Tienkamper Braun sterk op de 400 meter

Pieter Braun is nog wel in de strijd. Hij bezet halverwege de achtste plaats met 4.177 punten. Zijn afsluitende 400 meter was goed: 48,52. "Tot nu toe is het een voldoende. Hoogspringen en de 400 meter verliepen heel goed", analyseerde Braun. "Hopelijk wordt het woensdag een goedje."

De Brit Tim Duckworth leidt met 4.380 punten. Voor de Fransen verliep de tienkamp dramatisch. Wereldkampioen Kevin Mayer en zijn landgenoten Romain Martin en Ruben Gado konden bij het verspringen geen geldige sprong produceren, waarmee ze direct kansloos werden voor de medailles.

Polsstokhoogspringster Femke Pluim

Femke Pluim slaagde er niet in de finale bij het polsstokhoogspringen te bereiken. De kwalificatie-eis was een hoogte van 4,55 meter of bij de beste twaalf horen. Dat lukte haar niet. Pluim ging in haar derde poging over 4,20, maar bij 4,35 ging het drie keer mis. Pluim eindigde als 25ste.

Debutant De Haan

Benjamin de Haan verbeterde zich dit seizoen zo goed op de 10.000 meter dat hij een EK-ticket verdiende. Dinsdagavond stond de op een titeltoernooi debuterende atleet met 31 concurrenten voor de zware opgave de warmte in Berlijn te trotseren. De Haan, studerend in Amerika en trainend op de schema's van Honoré Hoedt, finishte als 22ste in 29.38,31.

De titel ging na een spannende ontknoping naar de Fransman Morhad Amdouni, die in een lange sprint de Belg Bashir Abdi aftroefde: 28.11,22 om 28.11,76. De Italiaan Yemaneberhan Crippa slaagde er op het laatste moment in de Spanjaard Adel Mechaal van het brons te veroveren. De Duitse favoriet Richard Ringer besloot de wedstrijd te staken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl