ANP

Nyls Korstanje heeft bij de EK zwemmen in Glasgow niet kunnen verrassen op de 50 meter vlinderslag. De 19-jarige zwemmer eindigde als zesde en deed dat in een evenaring van het Nederlands record (23,38) dat hij maandag op de klokken had gezet.

De Oekraïner Andrij Govorov maakte zijn favorietenrol waar. Met 22,48 troefde de wereldrecordhouder de Brit Benjamin Proud en de Rus Oleg Kostin ruim af. Proud pakte op 0,30 het zilver en Kostin gaf bijna een halve seconde toe en veroverde het brons.

"Ik ben best wel tevreden", vertelde Korstanje na zijn race. "Het was echt vet om zo'n EK-finale te zwemmen en naast die grote mannen te staan. Ik zwom een constante race en ik dacht dat het nog wel sneller kon, maar hier ben ik ook tevreden mee."

De 19-jarige Korstanje gaat komend seizoen studeren en zwemmen in de Verenigde Staten. "Dat doe ik vooral omdat ik denk dat ik daar als persoon sterker van word. Het lijkt me heel gaaf en wie weet ben ik volgend jaar ook zo'n grote klerenkast."

Elzerman bereikt EK-finale

Ties Elzerman plaatste zich voor de finale van de 50 meter schoolslag. Hij zwom met 27,15 de zesde tijd en was 0,01 sneller dan in de series. Voor Arno Kamminga zit de 50 meter schoolslag erop. Zijn 27,72 was goed voor de veertiende tijd.

"Wauw, dit is echt ontzettend speciaal", vertelde Elzerman na zijn race. "Ik ging hierheen om een rondje verder te komen en nu sta ik gewoon in de finale. Ik ben echt heel erg blij. In de finale kan alles, ik hoop dat het me vleugels geeft."

De Brit Adam Peaty was met 26,50 al een klasse apart in de series en de wereldrecordhouder was ook nu de allersnelste. Met 26,23 zwom hij bovendien een nieuw kampioenschapsrecord.

Scott pakt goud vanuit baan acht

Op de 200 meter vrije slag verraste Duncan Scott door vanuit baan acht met het goud aan de haal te gaan. De Schot tikte na 150 meter bij het keerpunt gelijk aan met Danas Rapsys en op de laatste 50 meter liet hij de Litouwer achter.

De reactie van Duncan Scott na het winnen van de 200 meter vrije slag AFP

Scott zwom 1.45,34 en was daarmee 0,73 sneller dan Rapsys, die in de series en de halve finales veruit de snelste was geweest.

De 21-jarige Scott, die bijna een halve seconde langzamer was dan het Europees record van Pieter van den Hoogenband uit 2002, won eerder deze EK zilver op de 100 meter vrije slag. "Ik wilde zo hard mogelijk gaan en dat ik dan goud pak, verrast mij ook", aldus Scott.

STER reclame