Harrie Lavreysen ANP

Baanwielrenner Harrie Lavrysen is op de keirin niet verder gekomen dan de vijfde plaats. In de finale kwam Lavreysen, maandag nog winnaar van het brons op de sprint, er niet aan te pas.

Lavreysen kwam in vijfde positie terecht, moest buitenom naar voren zien te komen, maar slaagde daar niet in. De finale werd gewonnen door de Duitser Stefan Bötticher.

'Het was op'

"Ik was eigenlijk al blij om in de finale te staan, want de halve finale ging al heel lastig", zegt Lavreysen, die de eindstrijd met de hakken over de sloot bereikte.

"Na gisteren was het helemaal op. Ik zag het tactisch nog wel, maar ik dacht: als ik nu opsta en de jongens opvang, haal ik de drie rondes niet eens. Ik wachtte even, maar daarna kon ik niks meer."

Lavrysen kon niet meer in Keirinfinale: 'Na de sprint van maandag was het op'

"Helaas was het even te veel. Ik hoopte hier nog een heel mooie keirin te rijden, maar het zat er niet in", aldus Lavreysen, die wel naar huis gaat met goud (teamsprint) en brons (sprint) in zijn koffer. "Ik ben zeker tevreden."

Ligtlee vroeg uitgeschakeld

Voor Sam Ligtlee was het toernooi na de herkansingen al voorbij. Ligtlee leek zich met een indrukwekkend optreden te plaatsen voor de tweede ronde.

De Europees kampioen op de kilometer tijdrit werd na bestudering van de beelden echter teruggezet, omdat hij van zijn lijn was afgeweken waardoor de Hongaar Sándor Szalontay ten val kwam. In de herkansingen kwam hij tekort voor een plek in de tweede ronde.

Ligtlee kon zich niet meer herpakken na 'ijzersterke eerste rit'

Ligtlee reed in zijn serie enkele ronden voor het einde hard naar voren. Hij begon op kop van de groep aan de slotronde en liet zich door niemand passeren. Szalontay ging vervolgens vlak voor de finish hard onderuit met de Azerbeidzjaan Sergej Omeltsjenko. Volgens de jury kwam dat door Ligtlee.

'Kon me niet meer herpakken'

"Ik voel me er eigenlijk helemaal niet schuldig over", zei Ligtlee na afloop over het incident. "Ik wist dat ik een kleine fout maakte in de bocht, maar alles gebeurt in het heetst van de strijd, het kan iedereen overkomen."

Ligtlee was ondanks de diskwalificatie blij met zijn optreden. "Het was een ijzersterke eerste rit, daar heb ik alles gegeven. Ik ga met een goed gevoel naar huis, want ik weet dat het erin zit."

"Maar omdat ik zo diep ben gegaan moest ik overgegeven, zoals bijna altijd. Dan is het moeilijk om jezelf te herpakken voor de herkansing."

Sam Ligtlee, eind vorige week in actie op het onderdeel kilometer ANP

Op de afvalkoers kwam Roy Eefting niet in de buurt van de medailles. Eefting leek op weg naar een goed resultaat, maar werd halverwege de koers verrast door een uiterste krachtsinspanning van de Fransman Adrien Garel en eindigde als tiende.

De afvalkoers begon met negentien renners in de baan. Om de twee ronden moest de laatste renner de wedstrijd verlaten tot er twee overbleven. De Brit Matthew Walls ging er tot vreugde van het Schotse publiek met de winst vandoor in Glasgow.

STER reclame