Discuswerper Erik Cadée AFP

Discuswerper Erik Cadée heeft weinig indruk kunnen maken bij de Europese kampioenschappen in Berlijn. De 34-jarige Brabander slaagde er dinsdag niet in zich te plaatsen voor de finale.

Cadée wierp de discus bij zijn eerste poging in de kwalificatie naar een afstand van 57,97 meter en produceerde vervolgens twee ongeldige worpen. Hij werd uiteindelijk 22ste in het brede deelnemersveld. "Dit is mijn laatste titeltoernooi", gaf hij na afloop aan.

Drama voor titelverdediger en olympisch kampioen

Ook voor de Poolse titelverdediger Piotr Malachowski was de kwalificatie het eindpunt. De nummer twee van de Olympische Spelen in Rio kwam niet verder dan drie ongeldige pogingen.

Christoph Harting maakte helemaal een slechte beurt. De 28-jarige Duitser, die twee jaar geleden bij de Olympische Spelen in Rio zijn broer Robert opvolgde als kampioen, lukte het voor eigen publiek ook niet een geldige poging te produceren.

Op de tienkamp is Pieter Braun na drie onderdelen elfde met 2.471 punten. Braun tekende voor 11,33 seconden op de 100 meter, een goede afstand van 7,52 meter bij het verspringen en 14,22 meter bij het kogelstoten.

Eelco Sintnicolaas, in de aanloop naar de EK wat geblesseerd geweest, staat met 2.429 punten (11,04 op de 100 meter, 7,13 verspringen en 14,06 met de kogel) veertiende. De Noor Martin Roe gaat aan de leiding met 2.673 punten.

Franse afgang op de tienkamp

Bij de Franse tienkampers ging alles mis. Wereldkampioen Kevin Mayer (nummer twee van de Spelen in Rio) ging bij het verspringen drie keer in de fout bij zijn aanloop: drie ongeldige pogingen en weg kampioenschap. Zijn teamgenoten Romain Martin en Ruben Gado deden hem na, waardoor de Fransen zichzelf wel op heel bizarre manier uitschakelden.

Uitschakeling steepleloper Schutte

Debutant Noah Schutte kon in de series van de 3.000 meter steeple niet verrassen. De 23-jarige Leidenaar die in Portland studeert, liep naar de 11de plaats in 8.45,81. Om zich voor de finale te kwalificeren had hij bij de eerste vijf of de beste vijf verliezers op tijd moeten behoren.

STER reclame