AFP

Alessandro Miressi heeft het koningsnummer bij de EK zwemmen, de 100 meter vrije slag, gewonnen.

In Glasgow was de Italiaan sneller dan zijn landgenoot en titelverdediger Luca Dotto. Dotto was wel het beste weg en keerde na 50 meter als eerste.

EK-goud voor Miressi op koningsnummer Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De pas 19-jarige Miressi volgde als vierde op 0,51 van zijn landgenoot, maar bleek zijn race beter te hebben ingedeeld. Met 48,01 was Miressi 0,22 sneller dan Duncan Scott uit Groot-Brittannië. De Fransman Mehdy Metella won brons en Dotto werd slechts vijfde.

Kristof Milak won goud op de 200 meter vlinderslag. De Hongaar was na 150 meter slechts 0,08 langzamer dan het wereldrecord van Michael Phelps, maar gaf met 1.52,79 uiteindelijk toch nog 1,28 toe op de Amerikaanse legende.

Finale voor Kamminga op 200 meter school

Arno Kamminga plaatste zich op fraaie wijze voor de finale van de 200 meter schoolslag.

De 22-jarige Kamminga eindigde als derde in zijn halve finale en klokte uiteindelijk de zevende tijd (2.10,00), goed voor een plaats bij de beste acht. De Rus Anton Tsjoepkov was met 2.07,95 het snelst.

Daarmee was Kamminga iets sneller dan in de series, toen hij de zesde tijd zwom (2.10,82). Het wordt voor hem zijn tweede finale in Glasgow. Vrijdag werd hij zevende in de finale van de 100 meter schoolslag.

"Met de vorm is niets mis", vertelde Kamminga na zijn race. "Ik zwem lekker en het voelt goed. Het ging wel een stuk harder dan in de series, dus ik wist dat ik aan de bak moest in de laatste 50 meter. Uiteindelijk tikte ik als derde aan, dat was lekker."

Geen goud voor 'onverslaanbare' Paltrinieri

Florian Wellbrock veroverde verrassend het goud op de 1.500 meter vrije slag. De vooraf onverslaanbaar geachte Gregorio Paltrinieri kwam achter de Oekraïner Mychajlo Romantsjoek niet verder dan de derde plaats.

Florian Wellbrock na het winnen van de 1.500 meter vrije slag AFP

Paltrinieri was sinds 2014 ongeslagen op de 1.500 meter. De Italiaan won op deze afstand één keer olympisch goud, drie keer WK-goud en vijf keer EK-goud.

De Italiaan slaat meestal direct een gat met de concurrentie, maar dat lukte nu niet. De 20-jarige Duitser Wellbrock ging na 900 meter aan de leiding en bleef Romantsjoek met 14.36,15 driekwart seconde voor.

Nederland zevende in estafettefinale

De Nederlandse estafetteploeg wist de Europese titel niet te prolongeren op de 4x200 meter vrije slag. Kyle Stolk, Ferry Weertman, Stan Pijnenburg en Maarten Brzoskowski eindigden als zevende in 7.13,46.

Daarmee waren de Nederlandse zwemmers wel wat sneller dan in de series, waarin 7.14,86 werd geklokt. Het goud ging naar Groot-Brittannië. Calum Jarvis, Duncan Scott, Thomas Dean en James Guy bleven met 7,05,32 de Russen 1,34 voor.

Calum Jarvis, Duncan Scott, Thomas Dean en James Guy op het podium AFP

Twee jaar geleden, bij de EK in Londen, bestond de ploeg nog uit Stolk, Brzoskowski, Sebastiaan Verschuren en Dion Dreessens.

Geen finaleplaats voor Knipping

Arjan Knipping redde het niet op de 200 meter wisselslag. De 24-jarige zwemmer had zich als elfde geplaatst voor de halve finales en werd daarin ook elfde.

Met 2.00,87 was Knipping 0,03 langzamer dan in de series, toen hij het Nederlands record van Mike Marissen uit 1992 tot op 0,07 benaderde.

STER reclame