Matthijs Büchli ANP

Matthijs Büchli heeft bij de EK baan in Glasgow de Europese titel op de kilometer tijdrit veroverd. De Haarlemmer, in 2016 tweede op de olympische keirin, was met 1.00,134 trager dan in de kwalificatie, maar snel genoeg voor het goud.

De 25-jarige Büchli veroverde de laatste jaren diverse EK- en WK-plakken op de keirin en de teamsprint. Hij neemt de titel over van Jeffrey Hoogland, die vorig jaar de beste was en in maart ook de wereldtitel op dit nummer veroverde.

Achter de Duitse oud-wereldkampioen Joachim Eilers (1.00,361) werd Ligtlee verrassend derde.

Büchli snelt naar goud op gevreesde kilometer tijdrit, Ligtlee pakt brons Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Büchli: "ben altijd bang geweest voor kilometer"

"De laatste keer dat ik dit reed was in 2014", pufte Büchli na zijn gouden race. "Ik ben altijd een beetje bang geweest voor dit onderdeel, want het is eigenlijk te lang voor ons sprinters."

De kilometer tijdrit is een niet-olympisch onderdeel, maar wordt onder baanwielrenners gezien als de zwaarste beproeving bij een kampioenschap. Büchli is een specialist op de teamsprint en de keirin en bracht dit seizoen door in het lucratieve keirin-circuit in Japan.

Die serie wedstrijden heeft hem geen windeieren gelegd. "Het laatste jaar heb ik enorme stappen gezet. Vroeger was ik vooral goed in tactische onderdelen, nu win ik ook het zwaarste onderdeel. Dit is heel waardevol."

Büchli: ben altijd bang geweest voor dit onderdeel

Onder de minuut

Vanochtend in de kwalificatie liet Büchli al een zeldzaam snelle tijd van onder de minuut noteren: 59,783. Zo snel was Büchli, die met een gemiddelde snelheid van 60,217 kilometer per uur rondreed, nog nooit op een laaglandbaan.

De tijd van Büchli was ook sneller dan de tijd waarmee Theo Bos in maart brons won bij de WK in Apeldoorn. Alleen Jeffrey Hoogland (59,517; het officieuze wereldrecord op een laaglandbaan) en de Australiër Matthew Glaetzer (59,733) waren in Apeldoorn nóg sneller.

De pas 21-jarige Sam Ligtlee verraste in de finale vriend en vijand door brons te pakken. De renner begon voortvarend en wist de schade in het tweede deel te beperken.

Met 1.00,905 was hij bijna een halve seconde sneller dan in de kwalificatie, waarin hij de zevende tijd reed.

'Voelt als goud'

"Beetje onverwachts", was dan ook het eerste wat Ligtlee riep toen hem de NOS-microfoon werd voorgehouden. Een understatement voor een debutant die allerminst tot de kanshebbers gerekend mocht worden. Maar de een na de ander beet zich stuk op zijn tijd.

Twee tandjes zwaarder hielpen Ligtlee aan brons

Het succes maakte veel bij hem los. "Ik miste gisteren de teamsprint, omdat er met vier man werd gereden. Maar ik had er wel heel hard voor getraind. Dat was een domper voor mij. En dan pak ik hier toch een medaille. Brons, maar voor mij voelt het als goud."

Ligtlee had in samenspraak met de bondscoach besloten de finale te gaan rijden met een iets zwaarder verzet. "In de kwalificatie had ik het gevoel dat ik een beetje in het niets aan het peddelen was, dat ik te licht reed. Daarom ben ik twee tanden zwaarder gegaan en dat ging zo goed. Toen ik mijn tijd zag, dacht ik: Zo! Toch een stukje sneller dan in de kwalificatie!"

Büchli en Ligtlee horen Wilhelmus na kilometer tijdrit Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame