Alleen maar blije gezichten bij Nederland op het WK hockey
NOS Sport

Ondanks laag niveau vindt hockeywereld vernieuwd WK een succes

Het WK hockey voor vrouwen telt in Londen voor het eerst sinds 2002 zestien deelnemende landen. De internationale hockeybond FIH wil de sport daarmee een mondialer karakter geven. Maar daar was tijdens de groepswedstrijden van Oranje heel weinig van te merken.

De hockeysters hebben het op het WK tot nu toe wel heel makkelijk. Met drie monsterzeges en een doelsaldo van 26-2 plaatste Nederland zich fluitend voor de kwartfinales, waarin donderdag Engeland of Zuid-Korea de tegenstander is.

Is de nieuwe opzet van het toernooi dan wel zo gelukkig geweest? Is Nederland zo goed of is de rest zo slecht? We vroegen het aan commentator Philip Kooke, die het WK in Londen op de voet volgt.

Kun je de uitbreiding van het WK naar zestien landen een succes noemen?
"Dat is lastig om te zeggen. Vanuit Nederlands perspectief is het geen succes. Nederland is er alleen maar sterker op geworden en de concurrentie niet. Bovendien duurt het toernooi in de huidige opzet te lang en zijn er te veel rustdagen."

"De bedoeling was om kleine hockeylanden aansluiting te laten vinden met de rest. Maar het niveau op dit WK is - Nederland uitgezonderd - genivelleerd. En dat ligt niet zozeer aan de kleine landen, maar aan de anderen."

Oranje won zijn groepswedstrijden met 7-0 (Zuid-Korea), 7-1 (China) en 12-1 (Italië). Nederland maakte tot nu toe een kwart van alle doelpunten op het WK. Snap je dat daar door veel mensen schamper om wordt gelachen?
"Dat kan ik me wel voorstellen. Maar er zijn vier poules op dit WK. En alleen in de poule van Nederland kwamen deze belachelijke uitslagen voor. In de andere poules was er juist volop spanning."

"Die spanning is er overigens niet doordat de kleinere landen, de nummers 12 tot en met 16, aansluiting hebben gevonden. Maar omdat de nummers 6 tot en met 12 juist zwakker zijn geworden. Het spelniveau op dit WK is zeer laag vergeleken met andere toernooien."

"In Nederland wordt hockey als topsport gezien. Maar een tegenstander als Italië, dat zijn - met veel respect gesproken - amateurs. Dan krijg je dus wedstrijden tussen professionals en amateurs. Ook daarom is de uitbreiding naar zestien landen geen geslaagd idee. In het vrouwenhockey is de echte top nu eenmaal veel te smal."

"Een ander verschil tussen Oranje en de rest, is dat Nederland in een cyclus van twee jaar werkt, van Olympische Spelen naar WK naar Olympische Spelen. Maar de meeste landen werken in een cyclus van vier jaar. Voor hen is dit WK dus een tussenstation, terwijl het voor Nederland een einddoel is."

Nederland speelde de eerste twaalf dagen van het WK geen wedstrijd van grote betekenis. Vanaf de kwartfinales volgen drie belangrijke duels binnen vier dagen. Is dat niet een beetje raar?
"Als je het over topsport hebt, hoort dit eigenlijk niet. Voor de speelsters duurt het ook allemaal te lang. Je moet jezelf toch bezighouden. Tijdens de groepsfase hadden ze vijf rustdagen en nu tot de kwartfinales ook weer vier. Carlien Dirkse van den Heuvel vertelde me na de eerste wedstrijd al: we vervelen ons, ik ben blij als ik weer een wedstrijd mag spelen."

"Komende zaterdag zijn de halve finales en op zondag meteen de finale. Dat hoort ook niet, normaal zit er een dag tussen. Het is natuurlijk marketingtechnisch en voor het publiek goed, maar uit het oogpunt van topsport is het niet geslaagd."

Wordt er overal zo kritisch tegen dit WK aangekeken? Of zijn de geluiden uit andere landen positiever?
"Het is echt een Nederlandse kwestie, in het buitenland wordt er totaal anders tegenaan gekeken. De internationale hockeybond vindt het bijvoorbeeld wel een succes. Die zegt: kijk naar een land als Italië, dat wordt mooi tweede in de poule."

"Maar dat komt natuurlijk niet door de kracht van Italië. Het komt doordat de Aziatische landen zijn teruggevallen en de voorkeur geven aan de Aziatische Spelen, waar een olympisch ticket is te verdienen."

"Ik zie alle wedstrijden hier op het WK en spreek ook coaches en betrokkenen. En ik vang geluiden op dat landen vinden dat er tegen Nederland gewoon niet meer te spelen valt. Het Nederlandse hockey is van een andere klasse, zeggen zij. Ik krijg de indruk dat ze er eigenlijk niet meer in geloven."

Hockeybond FIH is tevreden met de nieuwe opzet, wat betekent dat voor het WK in 2022?
"Het plan van de hockeybond is om het aantal deelnemers verder uit te breiden. Daar moet het congres nog wel over beslissen. Maar de FIH is een soort FIFA. Net als de wereldvoetbalbond wil de hockeybond kleinere landen tevreden houden, dus breiden ze het toernooi graag uit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl