De waterpolomannen vieren de winst op Roemenië
NOS Sport

Waterpoloërs behalen doelstelling bij EK: plaats in toptien

De Nederlandse waterpoloërs hebben op de EK in Barcelona Roemenië met 12-7 (2-2, 4-1, 3-3, 3-1) verslagen. De formatie van bondscoach Van Galen mag nu donderdag met Duitsland om de negende plaats strijden.

Vooraf was een plaats bij de toptien de doelstelling en die werd met de zege op de Roemenen behaald. De doelstelling voor volgend jaar zal zijn om kwalificatie af te dwingen voor de Olympische Spelen, iets wat twee jaar geleden bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Triëst nét niet lukte.

Belangrijk meetmoment

"Dit is een belangrijk meetmoment richting Tokio 2020. We zijn dichter bij de concurrentie gekomen", aldus Van Galen. "We spelen veel beter dan bij de EK van twee jaar geleden, waarna het OKT kwam. Dus misschien kunnen we nu wel meer dan dat. Dat zou heel mooi zijn."

In het eerste kwart van de wedstrijd tegen Roemenië had Oranje nog wat moeite met de stugge tegenstander, maar toen het in de tweede periode voor het eerst een voorsprong nam (3-2), was het hek van de dam.

De Roemenen legden het af op conditie, waardoor Nederland in de counter keer op keer succes had. Jorn Winkelhorst en Jesse Koopman waren het meest trefzeker met ieder drie treffers.

Medailles in een ver verleden

Mochten de Nederlandse mannen negende worden, dan evenaren ze de prestatie van het Oranje van 1997. In een verder verleden (1950) werd Nederland zelfs een keer Europees kampioen en derde (1938). Ook waren er bronzen medailles bij de Spelen van 1948 en 1976.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl