Max Verstappen AFP

Lewis Hamilton start zondag voor zijn thuispubliek van polepositie bij de Grand Prix van Groot-Brittannië. De wereldkampioen was voor de vierde keer dit seizoen de snelste in de kwalificatie: 1.25,892. Niet eerder werd er zo'n snel rondje gereden op Silverstone.

Verstappen vijfde

Max Verstappen, een week geleden winnaar in Oostenrijk, start van de derde startrij. Hij eindigde in de kwalificatie als vijfde in 1.26,602.

De kwalificatiestrijd ging zaterdagmiddag op het zonovergoten Silverstone tussen Mercedes en Ferrari. De Red Bulls van Verstappen en Daniel Ricciardo misten gewoon vermogen op het razendsnelle circuit. Verstappen bleef zijn teamgenoot wel weer voor in de kwalificatie. Dat gebeurde voor de zevende keer in tien races.

Zesde keer pole

Hamilton zorgde voor een uitzinnige sfeer op de tribunes. De Brit, de laatste vier jaar winnaar van de grand prix voor eigen publiek, moest in het eerste deel van de kwalificatie rivaal Sebastian Vettel nog laten voorgaan. In de twee sessies daarna was de wereldkampioen de snelste. Hij veroverde voor de zesde keer in zijn loopbaan pole bij de Britse GP, een record.

De verschillen met de Ferrari's van Vettel en Kimi Räikkönen waren echter miniem. Hamilton, die vorige week in Oostenrijk uitviel, perste er in de laatste sessie een rondje in 1.25,892 uit. Daarmee verdrong hij Vettel van de eerste plaats.

De leider in het WK-klassement deed nog een ultieme poging polepositie te bemachtigen, maar faalde. Hij bleef op 0,044 seconde steken. Kimi Räikkönen gaf als nummer drie 0,098 toe. Valtteri Bottas completeerde de tweede startrij met de vierde tijd.

Brendon Hartley (Toro Rosso) miste de kwalificatie. De Nieuw-Zeelander crashte in de laatste vrije training. De ophanging van het linkervoorwiel brak, waardoor Hartley hard de bandenstapels invloog. De schade was zo groot aan de bolide, dat die niet op tijd klaar was voor de kwalificatie.

Ook Lance Stroll kon geen tijd neerzetten in de kwalificatie. De Canadees maakte met zijn Williams in de beginfase van de kwalificatie een schuiver en kon daarna toekijken hoe de rest het deed.

Uitslag kwalificatie Grand Prix van Groot-Brittannië

STER reclame